Tandådalen mars 2021

Åkte upp igen, i början av mars, när Uppsala och Stockholm haft sina sportlov. Syntes att det varit mildväder ett bra tag, var inte mycket snö ute i naturen innan man kom upp på fjället.

Hade försvunnit en hel del snö på campingen också.

Märktes att dagarna blivit längre. Var fortfarande ljust ute vid 17-tiden, så passade på att åka Kalven runt. Vid östra Tandådalen tutade det överallt i backarna. Räknade till totalt 3 st pistmaskiner som körde runt i backarna, en av dem syns lite till höger om mitten i bilden.

Blev knappt 12 km med den lilla påfarten till Kalven-slingan.

Dan efter var det dimma högst uppe på fjället, men efter lunch klarnade det upp och solen tittade fram. I sittliften intill stora backen var det i princip inga köer alls. Åkte lite i backarna i Tandådalen, men tog sen transportliften bort till Hundfjället.

Var inte så mycket folk i långbacken heller. Nya ski lodgen, som ska vara klar december 2021, skymtar en liten aning till höger i mitten av bilden.

Blev en selfie, med norska fjällen i bakgrunden. Efter några timmar hade det blivit lite mer folk i backarna, men absolut ingen trängsel i bygelliftarna. Åkte tillbaka till Tandådalen och åkte några åk i stora backen. Lite mer folk än för några timmar sen, men alla höll bra avstånd både i kön och i sittliften.

Mulnade på efter ett tag, så då var det färdigåkt för den här dagen. Blev ett kort med drönaren med campingen i förgrunden. (Tyvärr lite dåligt ljus.)

Tog ett kort uppifrån på några ganska tomma backar.

Blev ett kort mot ”vår del” av campingen innan det var färdigfluget för den här gången.

Nästa dag var det dags att vädra skotern lite.

Planen var att åka bort till Närfjällstugan, men vädret såg inte så lovande ut i färdriktningen uppe på fjället. Hade dessutom rejäl medvind, så misstänkte att det skulle kännas riktigt kallt på tillbakavägen. Vände om efter knappt 1 mil och motvinden kombinerad med fartvinden gjorde att det kändes extremt kallt. Tog vägen förbi restaurang Snögubben och fortsatte sen till Hemfjällstugan.

Stannade bara till och knäppte kort. Blev ingen gulaschsoppa eller våffla den här gången.

Knäppte kort på skotern också, man såg faktiskt lite blåa fläckar på himlen.

Stannade till uppe på Mellanfjället och tog ett kort bakåt på en helt öde skoterled.

En tapper skidåkare står vid röda pilen precis där skoterleden korsar ett skidspår. Skoterleden går uppför fjället till vänster om skidåkaren.

Blev knappt 5 mil skoteråkning enligt kartan på bilden ovan.

Snöade lite framåt sena eftermiddan och det blåste fortfarande rätt bra, men åkte ändå Kalven runt. Spåren var helt ok, bortsett från några partier där vind och snö gjort dem rejält sträva.

Varningarna för stormen Evert hade upprepats i varje nyhetssändning, så det var ingen överaskning att det var rejäl snöyra dan efter.

Hade kommit ungefär 10 cm snö under natten och det snöade fortfarande på morgonen.

Snöfallet upphörde och då blev det lite snöröjning. Efter lunch tittade solen fram och temperaturen steg till runt nollan. Åkte Kalven runt, men spåren var väldigt uppåkta och det var rejält sladdrigt. Fast vädret var fantastiskt, hade faktiskt funkat att åka i kortärmat.

Dimmigt och disigt på förmiddan dan efter, men klarnade upp lite efter lunch (åtminstone över Tandådalen).

Märkligt nog var det disigt och dimmigt bort mot Hundfjället, fast det blev allt klarare i Tandådalen. Åkte utför i några timmar och tog sen en skotertur.

Åkte bort till Närfjällstugan. Hade med drönaren så det blev ett kort från lite högre höjd. Stugan syns lite nedanför mitten till höger.

Stannade på vägen tillbaka och knäppte kort på ett solbelyst, kalt fjäll.

Som man ser på bilden ovan var det många som åkt skoter utefter leden, som blivit betydligt bredare uppe på fjället.

Efter några avkopplande dagar var det tyvärr dags att åka hem igen.

Blev bara 6 övernattningar i husbilen under mars månad.