Sommarresa 2023 v.29

Vi hade sovit riktigt bra, tack vare att vi ställt husbilen under Ölandsbron. Trafiken på bron hördes inte alls lika mycket som på asfaltsplatserna.

Vi gick runt och tittade lite i naturreservatet innan vi åkte vidare. På bilden ovan ser man badplatsen till vänster om mitten.

Åkte över bron och stannade i Köpingsvik. Där hade vi tur och fick sista platsen på Smedjans ställplatser. Det var redan fullt fast klockan bara var runt 12:00.

Efter nån timme blev himlen riktigt mörk och man hörde åskan mullra. Syns inte på bilden, men det var en motorbåt lite till höger om mitten som gasade på rejält för att komma undan ovädret. En timme senare tittade solen fram och vi satte oss utanför husbilen med varsin bok. Efter middagen blev det ett kvällsdopp och sen en varm dusch.

Dagens resa var på knappt 4 mil.

Efter frukost dan efter tog vi ner cyklarna och trampade in till Borgholm.

Strosade runt inne i Borgholm. Som man ser på bilden var det inte så mycket folk på torget, men i och runt butikerna var det ganska trångt.

Blev sugna på lunch och satte oss hos Bönan på Hörnet. Beställde in lite lunch och bad servitrisen ta ett kort på oss. Hon tyckte att det skulle vara en lite annorlunda vinkel.

Mätta och belåtna promenerade vi runt i Borgholm och tittade på lite allt möjligt. Efter nån timme tyckte vi att det var dags för lite efterrätt och gick bort till Ölandsglass. Beställde varsin glassbägare som slank ner utan problem.

Cyklade sen tillbaka till Köpingsvik. Totalt blev det lite drygt 10km cykeltur. Satte oss utanför husbilen och läste. Passade också på att bada några gånger.

Då solen var på väg ner gick vi till stranden för att titta på solnedgången. Passade på att ta kort också.

Solnedgången i Köpingsvik förevigad på bilden ovan.

Efter att ha stått 2 dagar i Köpingsvik bestämde vi oss för att åka över till Kårehamns ställplats på östra sidan. Hoppades på att den kraftiga vinden från väst skulle kännas mindre där.

Hade bestämt att vi skulle försöka ställa oss på gräset ute på udden. Hade tur igen och fick sista platsen även här. Finns ingen möjlighet till el-anslutning på gräsplatserna, men nu hade vi ju ett rejält litiumbatteri och solceller.

Efter lunch gick vi bort till badplatsen för att ta oss ett dopp. Var ingen annan som badade, och det var nog bara runt 15 grader i vattnet. Hade varit betydligt varmare vatten i Köpingsvik. Fast när folk på stranden såg att vi badade var det flera som vågade sig i. Efter badet satte vi oss utanför husbilen och läste.

Einar hade försökt boka bord på restaurangen, men det kunde man inte göra under högsäsong.

Fick höra att det var flest gäster vid 18-tiden, så vi var där runt 17. Var inte alls lika mysigt som då vi var där i början på juni. Fast maten var god fick man mera känslan av att det var ett snabbmatställe med stressad personal. Vi var i alla fall mätta då vi gick tillbaka till husbilen.

Kom en kort regnskur, men sen kunde man sitta ute igen tills solen gick ner. Var ganska många svanar som simmade omkring i närheten av husbilen.

Dagens resa var på drygt 1,5 mil.

Nästa morgon gick vi en liten promenad. I hamnen låg det några fiskebåtar och en båt från Northern Offshore Services, som man nog kunde chartra.

Tog ett kort mot udden där vår husbil var uppställd. Den står ganska nära det stora trädet i mitten av bilden.
Åkte bort och fyllde på färskvatten. Passade också på att tömma gråvatten innan vi åkte söderut.

Då vi kom till ställplatsen i Grönhögen fick vi sista platsen för 3:e gången i rad. Var visserligen en reservplats, men den dög jättebra åt oss. Åt en delikat lunch som bestod av knäckebröd med inlagd strömming och rökt makrill, som vi köpt i Kårehamns fiskaffär.

Förra gången vi var i Grönhögen hade det varit lite kyligt, men nu tyckte vi att det var dags att bada i det gamla kalkbrottet. Var inte långt att gå från ställplatsen. Kalkbrottet är fyllt med kristallklart sötvatten och hade definitivt badtemperatur.

Kalkbrottet är ganska stort, lite ovanför mitten skymtar en kille på en SUP. I förgrunden ser man en lite grundare avsats i det kristallklara vattnet. Efter badet gick vi till husbilen och fikade med nybakta muffins (gjorda i vår airfryer).

Dagens resa var på drygt 9 mil.

Nästa dag bestämde vi oss för att lämna Öland, som än en gång gjort skäl för namnet ”Solen och Vindarnas ö”.
Hade hört talas om att det pågick en internationell sandskulpturfestival i Kalmar, så vi tog oss bort till Kalmarsundsbadet.

Var helt fantastiskt vad man kan göra med bara sand och vatten. Skulpturen på bilden var döpt till ”Friends” och de som skapat den kom från Mongoliet.

Skapelsen på bilden ovan var döpt till ”flying fika”. De tävlande kom från Storbritanien och Sverige.

Skulturen ovan var döpt till ”best friends”. Den hörde till våra favoriter, inte bara för att den var väldigt stor. De som tävlade kom från Nederländerna och Storbritannien.

Ovan är bidraget ”antropocen”, som fick flest röster av besökarna. De tävlande kom från Sverige.

Åkte sen mot Kaffetorpets Camping på Oknö utanför Mönsterås, där vi skulle träffa Annette och Hasse. Stannade utefter vägen och åt knäckemackor med rökt makrill till lunch.

Hade varit lite rörigt för Annette och Hasse då de kommit till campingen. Till slut hade det fixats fram bra platser även åt oss. Var i alla fall en mysig camping, som inte var alltför stor.

Efter att ha gått runt på campingen och tittat gick vi ner till badplatsen i Kalmarsund. Vattnet var inte så kallt. Einar och Annette plaskar omkring på bilden ovan.
Åt gemensam middag under markisen hos Anette och Hasse. Vi hade mycket att prata om så tiden gick fort.

Dagens resa var på knappt 12 mil.

Nästa dag sa vi hej till Anette och Hasse, som åkte mot Öland. Vi fortsatte istället norrut. Gjorde ett kort stopp vid rastplats Kungs Norrby, där vi åt upp den sista rökta makrillen.

Vi gjorde en liten omväg för att kunna testa Gó Glass i Hjortkvarn. Fanns 51 olika sorters glass i frysdiskarna och flera alternativ på ”förpackning”.

Tror vi valde den största glassen, var döpt till jumbostrut. Var definitivt inte hungriga då vi åkte vidare.

Efter några timmar var vi framme vid dagens resmål, Vassunda GK. Vi hade bokat ställplats och starttid (nästa dag).

Dagens resa var på drygt 49 mil.

På förmiddan nästa dag kom Wibecke och Per med sin husbil. Vi hade kommit överens om att spela en runda på banan.

Efter en rejäl lunch var vi redo att ta oss an banan.

Vi hade riktigt bra väder och banan var i skapligt skick. Dessutom var det riktigt trevligt att spela med Wibecke och Per. Bilden ovan är tagen på hål 11 knappt 100 meter från green.

Efter avslutad runda satt vi och pratade väldigt länge. Till slut kom nån på att vi borde gå och duscha. Efter duschen blev det bara lite småplock till middag, eftersom vi ätit en riktigt bastant lunch. Tackade Wibecke och Per för en trevlig dag och sen var det läggdags.