Sommarresa 2023 v.28

Soligt nästa dag och vi åt frukost i lugn och ro.

Tog ett kort på vår uppställning innan vi gav oss iväg mot Grebbestad. Fast först sa vi förstås hej till Lena och Lennart.

Vi hade bokat på Sportshopens naturställplats och hade inga problem att hitta vår plats. Vädret var inte riktigt vad vi hoppats på och regnet ”hängde i luften”.

Vi visste att Sandra, Stefan och Wilma bodde på Sövalls camping, lite väster om Grebbestad, så planen var att träffa dem. Eftersom de planerade att vara på samma platser nån vecka i taget hade de köpt ett lufttält. De skickade bilden ovan till oss då de kommit på plats några dagar tidigare.

Promenerade bort till småbåtshamnen. Hade stämt träff vid Langosboden och alla fick något att äta.

Efter maten tog vi en liten promenad på bryggorna. Syns inte på bilden, men vid småbutikerna var det mycket folk trots att det regnade. Efter promenaden bestämdes att vi skulle cykla bort till deras campingplats nästa dag.

Dagens resa var på 11 mil

Nästa förmiddag blev det cirka 5 km cykeltur till Sövalls camping från ställplatsen i Grebbestad.

Efter att vi tittat runt på campingen fikade vi och sen gick vi ner och badade. Vattnet var badbart, men det var garanterat under 18 grader.

Som man ser var badstället typiskt västkustskt med klipphällar som gick ut i havet.

Efter badet satt vi utanför deras husbil och tog det lugnt.

Passade på att leka lite också.
Sen bestämde vi oss för att cykla bort till Sportshopen outlet som ligger i närheten av ställplatsen. Gick runt där ganska länge och köpte, förstås, en hel del saker. Sa hej till de andra innan vi cyklade bort till ställplatsen.

Efter att vi ätit middag bestämde vi oss för att försöka ta oss till en utsiktsplats, som vi sett då vi vandrade runt nere i hamnen. Man hade en bra utsikt över Grebbestad där uppifrån.

Mulet och duggregn även nästa dag då vi lämnade ställplatsen. Eftersom vi var ganska nära hällristningsområdet i Tanum passade vi på att göra ett besök.

Fast det, pasande nog, var ett riktigt hällregn var det ganska mycket turister som beskådade hällristningarna.

Ovan syns delar av Vitlyckehällen, som har över 700 enskilda bilder. De skapades under perioden 2000 f.Kr. till 200 f.Kr. Om man går vidare utefter en stig på ca. 500 meter passerar man även 4 mindre hällar.

På en av de mindre hällarna ser man tydligt den absolut vanligaste hällristningen i Sverige.

I närheten fanns ett fotografi av en svensk 50-lapp och i mitten ser man att den vanligaste hällristningen finns avritad även där.

Resan fortsatte bort till Älgafallet, som ligger i närheten.

Fick gå en liten bit för att kunna se själva fallet, som rann lite åt alla håll.

Vattendraget utgör gräns mellan Norge och Sverige. Einar står faktiskt i Norge. På den gula skylten bakom Einar står det ”Riksgrensa følger bekken”. Baksidan av skylten har motsvarande text på svenska.

Åkte vidare i ösregn. Plötsligt stod det några tranor mitt på vägen. De tog god tid på sig för att passera. Bettan passade på att ta ett kort på en av dem då den korsat vägen.

Stannade för natten på en ställplats i Hällevadsholm. Fanns möjlighet att ta sig ett dopp där, men det var ganska svalt i luften så vi lät bli.

Dagens resa var på drygt 7 mil

Nästa dag funderade vi på att spela golf. Vi hade ju köpt greenfeebiljetter via Smartgolfa, i december förra året, och såg att vi kunde använda dem på Kungälv-Kode GK. Ringde till klubben och bokade uppställning. Då vi kom till klubben var det massor av husbilar som stod på en grusplan precis vid infarten. Visade sig att det var flera Caravanare som skulle spela en tävling arrangerad av Golf Del Sol.

Åkte bort till klubbhuset och fick vänta ett tag på att en plats skulle bil ledig. Träffade en hel del gamla bekanta då vi satt och väntade. Blev lite trångt med cykelstället på ställplatsen, så vi fick lossa ställplatsskylten för att få plats (den ligger på marken bakom husbilen).

Var lite blåsigt, men det var möjligt att sitta intill husbilen och se ut över delar av banan. Eftersom det kom små regnskurar med jämna mellanrum blev det en TV-kväll inne i husbilen.

Dagens resa var på cirka 8 mil

Då det var dags för golfrunda nästa dag var vi på plats i god tid. Fick sällskap med Ann-Christin och Benny, som spelat banan många gånger.

Då vi spelat ett tag såg vi klubbhuset och vår husbil skymta längre bort. Man hade bytt plats på ett antal hål, och det var väl skyltat vart man skulle gå för att komma till nästa hål. Våra golfklockor hade tyvärr problem med att visa korrekta avstånd till green på många hål, och vi hade ingen aning om hålens tidigare numrering. Var inget jätteproblem, men det gjorde att en del klubbval blev felaktiga.

Einar står på tee til hål 9 och väntar på att få slå ut.

Tyvärr fick vi gå själva sista nio hålen, som var betydligt mer kuperade än de första. Kort från gul tee ner mot ett av hålen, med Bettan beredd att slå ut från röd tee ungefär i mitten av bilden. Efter avslutad runda tog vi något att dricka i klubbhuset, som tyvärr inte kunde erbjuda varm mat.

Nästa dag tittade vi på väderprognoser för den kommande veckan. Det såg ut som om vår ursprungliga plan att åka till dansbandsveckan i Malung skulle betyda att vi skulle få en hel del regn på oss. Bestämde oss för att istället åka österut. Såg att våra Golfamore kort gick att använda på Götaströms GK, så vi bokade uppställning där. Brydde oss inte om att boka tid för spel, eftersom det knappt var något bokat.

Då vi kom fram till golfklubben kollade vi vilken plats vi fått för husbilen. Då vi skulle boka en golfrunda var det nästan inga tider lediga, men vi fick en tid 15:00. Framför oss var det ett antal fyr-bollar som hörde till ett stort grabbgäng. Efter ett tag blev vi erbjudna att gå förbi fyr-bollen närmast oss, men det var ju flera andra fyr-bollar framför den så vi tackade nej.

Eftersom spelarna framför oss slog både långt och snett tog vi god tid på oss då vi åt smörgås efter 9 spelade hål.

Einar står och väntar på att få slå ut på hål 11.

Bettan, äntligen, på väg att slå ut på hål 18. Tur för oss att det var både soligt och varmt. Det gjorde det lite lättare att hålla humöret uppe, fast vi fått vänta på grabbgänget i 18 hål.

Gjorde i ordning varsin rejäl drink då vi packat in alla golfgrejor i husbilen. Sen gick vi och duschade. Efter det satt vi inne i husbilen och åt middag farmför Tv´n, eftersom det var en hel del mygg utanför.

Dagens resa var på drygt 20 mil

Näst dag fortsatte vi österut. Fast först åkte vi upp till Dormy i Jönköping eftersom Einar´s golfskor gått sönder. Bestämde oss för att åka över till Öland. Stannade för kvällen vid Svinö naturreservat. Var väldigt mycket husbilar som stod där då vi kom fram.

Finns en badplats med både sandstrand och brygga där, så Bettan tog ett dopp i det ganska kalla vattnet.

Efter att vi grillat middag blev det ett kort från ovan. Det finns 10 platser på asfalt där, men som man ser på bilden var det betydligt fler som tänkte övernatta. Det fylldes på med husbilar och husvagnar hela kvällen, och innan vi gick in för att sova räknade vi till 33 husbilar och 3 husvagnar.

Dagens resa var på cirka 25 mil