Söderköping GK till Jönköping

2020-07-28
Man hade lovat regn, så efter frukost åkte vi vidare. Vi hade bokat vinprovning på Särtshöga Vingård, men var osäkra på om vi kunde övernatta med husbil där. Vi ringde för att kolla och de hänvisade till en husbilsparkering vid Naturum Tåkern.

Vi åkte dit för att kolla in hur det såg ut. Passerade genom en härlig gammal allé på vägen dit. Det gick att stå med husbil vid Naturum, men det var drygt 2km till vingården därifrån. Var visserligen ingen sträcka att tala om ifall man cyklade. Men väderprognosen sa risk för åska och skyfallsliknande regn, så vi ringde och avbokade vinprovningen.

Åkte bort till Rök kyrka för att titta på Rökstenen i Ödeshög som har den längsta bevarade runskriften i sten. Stenen står under ett litet tak utanför kyrkomuren.

Den 4 ton tunga stenen har förbryllat många, och betydelsen av de 700 runtecknen har ännu inte tolkats helt.

Hela stenen är full av runtecken (även sidorna). Vi var osäkra på om Bettan står vid framsidan eller baksidan av stenen.

Fortsatte sen mot Jönköping, och hamnade i ett rejält skyfall då vi var på E4. Stannade sen på en ställplats som ligger vid Din husbil. Framåt kvällen kom det lite fler husbilar, så vi var totalt 6st. Vår husbil står lite snett till höger nedanför mitten, med gardinen i fram nerdragen (stark sol lyste in).

Dagens etapp var på knappt 18 mil.