Hade varit kallt på natten, bara 6 plusgrader. Vi hade haft pannan igång på gasol, så det var varmt och skönt inne i husbilen. Efter frukost handlade vi i en NORMA-affär, som ligger precis intill ställplatsen.
Flera av husbilarna hade lämnat ställplatsen, och deras platser användes snabbt av personbilar. Vi lämnade Fulda och åkte norrut mot Golfclub Hofgut Praforst, som vi spelat flera gånger. Var dock några år sen sist.
Då vi kom fram till golfklubben fick vi höra att det skulle vara en stor tävling följande dag, så vi bokade in en runda 13:00. Då vi stod vid husbilen och plockade ut golfgrejorna kom en formation med helikoptrar flygande ovanför oss.
Vi tre som spelade hade definitivt tur med vädret, ingen vind och runt 28 grader. Bettan, som hyrt golfbil, på väg att slå ut på bilden ovan. Banan var som vi kom ihåg den, men semiruffen var väldigt hög/tjock. Det gjorde att vi hade svårt att hitta bollarna ibland, och att det blev onödigt svåra slag ibland.
Greenerna var i mycket fint skick, fast inte så snabba. Ing-Britt på väg att putta på bilden ovan.
Bettan hade inget problem att köra golfbilen. För att skona den lindade högerfoten använde hon vänster fot för att bromsa och gasa.
Hade några herrar framför oss, som ibland var lite långsamma. Einar väntar på att få slå ut på bilden ovan.
Efter avslutad runda var det skönt att ta en dusch. Då vi startade rundan hade Mats åkt till ställplatsen inne i Hünfeld, och reserverat en plats åt oss. Så vi packade in alla golfgrejor i vår husbil och åkte till Hünfeld. Betalade 5 Euro i en automat. Man kunde få elström i en annan automat.
På kvällen blev vi bjudna på middag hos Ing-Britt och Mats. Blev sittande ganska länge inne hos dem, efter maten.
Nästa morgon var det blå himmel och det blev fort ganska varmt ute.
Vi tog en promenad i parken, som ligger precis intill ställplatsen. Einar bredvid en staty av ortens store man, Konrad Zuse. Hade tagit kort på samma plats 2005 och 2009.
Tog ett kort på vår uppställning. Sen tackade vi Ing-Britt och Mats för trevligt sällskap och önskade dem en fortsatt behaglig resa. Vi åkte till en Aral-mack i Hünfeld och tankade för 22 kronor per liter, med den växelkurs vi fick.
Ställde in navigatorn på Celle och fortsatte lyssna på Camilla Läckberg och Henrik Fexeus trilogi. Passerade små byar och gröna fält. Sen åkte vi på A7, och vid Kasselbackarna var det rejäla köer.
Då köerna löst upp sig flöt det på riktigt bra. Efter ett tag passerade vi avfarten till Harz, och fick lite minnesglimtar från vecka 38 av sensommarresan 2022, då vi bland annat åkte ångtåg upp till Brocken (1142 m.ö.h.).
Då vi kom fram till Wohnmobilplatz Celle, var det tyvärr fullt. Vi åkte bort till en grusplan i närheten och ställde oss bredvid en svenskregistrerad plåtis. Tog bara någon minut, så kom en tysk husbil och frågade om man kunde övernatta där. Sen kom en stor trailer och började lasta av maskiner. Pratade lite med den svenska kvinnan som körde plåtisen. Kom fram till att vi inte ville stå på grusplanen.
Vi åkte bort till Campingpark Südheide i Winsen, som har ställplatser. Kostade dock 25 Euro, inklusive el, fast då ingick möjlighet att bada i pool och nyttja deras relaxavdelning med sauna.
Tog en promenad bort till poolen och tittade. Såg fint ut, men vi var inte så badsugna. Blev istället en lugn kväll i husbilen, eftersom det var ganska svalt ute.
Fyllde på färskvatten, innan vi åkte tillbaka till Celle.
Nu var det flera lediga platser på Wohnmobilplatz Celle, så vi ställde upp husbilen. Då vi skulle betala var det samma system som på en del andra ställplatser. Man betalar för uppställningen (15 Euro), med bankkort, samt deposition (7 Euro) för ett kort som går att ladda med valfri summa. Den summan kan sen användas för el, färskvatten och dusch. Då man checkar ut betalas deposition och eventuellt kvarvarande saldo tillbaka till valfritt bankkort.
Pratade sen lite med en svensk, som var på hemväg från Kroatien.
Eftersom det var så fint, och varmt, väder skulle vi gå bort till gamla stan. Gick igenom en park med en liten damm. I dammen flöt en stor docka i en livboj.
Inne i gamla stan var det marknad, med massor av stånd, där man kunde köpa frukt, grönsaker och även en massa krimskrams.
Då det var dags för lunch letade vi upp en restaurang där man kunde beställa vår lunchfavorit: flammkuchen.
Fortsatte strosa runt i gamla stan. Tror att byggnaden till vänster är det gamla rådhuset.
Vi gick runt en hel del, eftersom det inte var så mycket folk ute på gatorna.
Efter några timmar blev vi sugna på apfelstrudel, så vi satte oss vid ett bord på serveringen som syns på bilden. Satt länge och väl utan att någon verkade vara intresserad av oss. Gav upp och gick till en annan servering i närheten.
Här var det ett helt annat intresse för kunderna. Dröjde inte många minuter innan vi hade vår apfelstrudel, som smakade jättegott. Sen var vi nöjda med besöket i gamla stan för den här gången.
Såg att man kunde gå en lite kortare väg tillbaka till ställplatsen. Vid ett av träden fanns en jättestor kruka, vilket såg lite lustigt ut.
Var rejält varmt ute, så vi satt i skuggan utanför husbilen och tog det lugnt med varsitt korsord. Då det var dags för middag gick vi bort till en ”food truck” som stod inne på ställplatsen. En helt annan temperatur ute jämfört med föregående kvällar. Fast solen gått ner för längesen var det 18 grader varmt ute, då vi plockade ihop. Tog sen en välbehövlig dusch i servicehuset.
Var blå himmel och fortfarande riktigt varmt då vi lämnade Celle. Målet för dagens resa var en ställplats i den lilla orten Lauenburg, som ligger intill Elbe.
Åkte på lite mindre vägar, som var kantade av majsfält.
Åkte förbi flera fält där man höll på att bygga vindkraftverk. (Kortet taget genom sidorutan, i farten.)
Efter ett tag började det dyka upp skyltar där det stod att bron över Elbe i Lauenburg var avstängd, och ställplatsen ligger på andra sidan bron. Vi fick nu hitta en väg via nån annan bro. Åkte bitvis på ganska smala vägar.
Efter några extra mil var vi på Skippertreff Marina & Beach i Lauenburg. Hittade en fin plats ganska nära vattnet. Betalade 18 Euro för uppställningen. Hade tur och fick skugga av husbilen bredvid oss, var jättevarmt ute.
Ställplatsen ligger bredvid den lilla hamnen för fritidsbåtar. Efter några timmar gjorde vi i ordning middag, som vi förstås åt ute.
Lite senare gick vi på promenad i de gamla hamnkvarteren.
Såg den avstängda bron, och konstaterade att det bara var cyklister som åkte på den.
Var mycket kullersten, men Bettan stretade på i alla fall. Inte optimalt underlag om man går på kryckor. Satt ute ganska länge och njöt av en varm kväll. Sen gick vi upp och duschade i servicehuset, kostade 1 Euro för 2 minuter.
Vaknade till en grå morgon och då vi åt frukost duggregnade det. Småregnade då vi åkte vidare norrut. Stannade i Burg och handlade lite på Fleggard i Burg. Passade på att köpa färjebiljett på nätet innan vi åkte mot Puttgarden, var lite billigare då.
Fast det inte var så många fordon i raden bredvid oss hamnade vi först i en egen kö till färjan.
Som vanligt inte så mycket att göra under färjeturen, den tar ju bara 45 minuter. Ganska långt från land såg vi att man höll på att jobba med något. Funderade på om det hade med den kommande Fehmarn Bält-tunneln att göra. Fast den skulle ju inte vara klar förrän 2029, enligt plan.
Då vi kommit i land var det bara att slå på talboken igen. Vi var ju vana vid vägarbeten från Tyskland, och det var bara en liten kö på vår sida. För mötande trafik var det, konstigt nog, säkert 5 km långsam kö.
Fick ett varmt välkomnande då vi kom fram till Eva, och barnen. Efter trevligt småprat grillade Eva hemgjorda hamburgare till middag. Var förstås jättegott.
Fint väder nästa dag, och efter frukost tyckte Eva att vi skulle ta en båttur inne i Köpenhamn.
Eva tog oss med till Nyhavn, där vi ställde oss i kö till en båttur tillsammans med en massa andra turister.
Hade tur och behövde inte vänta så länge. Vår kvinnliga guide växlade obehindrat mellan danska, engelska och tyska.
Efter att ha passerat under en låg bro kom vi till Papirøn, som fått namnet för att den tidigare var lagringsplats för tidningspapper. Nu finns där de dyraste lägenheterna i hela Köpenhamn.
Sen åkte vi förbi operahuset.
Fregatten, Peder Skram, ligger förtöjd vid sjöfartsmuseet. Den togs ur drift 1990. Det som den är mest berömd för är nog att det (1982) av misstag avfyrades en Harpoon-missil, som turligt nog enbart orsakade materiella skador. Missilen färdades 34 km på låg höjd och rev ner lite kraftledningar, innan den exploderade i en träddunge och förstörde 4, tomma, sommarstugor samt gjorde mindre skador på ytterligare 130 hus.
På håll såg vi också Amalienborg, danska kungafamiljens residens.
Sen fick vi se statyn ”den lille havfrue” från vattnet, som omväxling. Var som vanligt mycket turister som beskådade den från land.
Skymtade tornet till ”Vor Freisers Kirke”, som är känt för att ha Köpenhamns bästa utsikt. Man kan gå ända upp till toppen på den utvändiga trappan.
Var bitvis riktigt rörigt med alla båtar som körde hit och dit i kanalerna. De som trasslade mest var de mörkblåa hyrbåtarna från ”goboat”. De hade dukade matbord i mitten av båten, och deras skeppare hade inte alltid så bra koll.
Förutom alla båtar fanns där även folk på vattencyklar.
Byggnaden på bilden ovan kallas ”den svarta diamanten”, och innehåller bland annat ett bibliotek.
Mot slutet av turen åkte vi under en av de lägsta broarna.
Då turen var slut tackade vi Eva för en trevlig upplevelse.
Vi var sugna på glass, så det blev en tur till Ismageriet.
Hade hämtat upp Ida på vägen dit, eftersom hon också tyckte om glass. Två nöjda glassköpare på bilden.
Två lika nöjda glassköpare på bilden ovan.
Åkte sen hem till Eva, där vi tog det lugnt.
Efter några timmar blev vi bjudna på hemlagad pizza.
Åt frukost inne hos Eva nästa morgon.
Sen plockade Einar ihop och gjorde klart för avfärd.
Fast innan vi åkte måste vi, förstås, ta ett kort på Eva och barnen.
Sen åkte vi mot färjeläget i Helsingör. Tankade innan vi åkte sista biten till färjeläget, eftersom vi misstänkte att dansk diesel var både billigare och bättre.
Behövde bara vänta några minuter innan vi fick åka ombord på färjan. Som man ser på bilden var det lika grått i Helsingborg.
Fick för oss att vi ville spela lite golf och kollade om det fanns banor i närheten där man kunde använda greenfeecheckar från Smartgolfa. Valet föll på Bedinge GK, som inte låg så långt bort. Ringde dit och bokade golfbil åt Bettan.
Efter att vi ställt husbilen på deras ställplats hämtade vi golfbilen och började rundan.
Då vi spelat ungefär halva banan hörde vi tranor, men såg inga förrän vi tittade uppåt.
Einar, som gick hela tiden, tyckte att det var ganska varmt ute. Vi spelade väl inte så fantastisk golf, men det var skönt att röra sig lite. Trots att vi fick vänta på sista två hålen gick vi runt banan på under 3 timmar. Efter middag och dusch satte vi oss framför TV´n. Första gången på länge som vi inte tittade på ”streamad” TV.