Kapstaden

2016-11-25

Vi sov en hel del på planet, men då det var några timmars flygtid kvar hade vi sovit klart.

Tog ett kort på displayen i planet. Landade utan missöden på flygplatsen i Kapstaden, cirka 20 minuter försenade. Ursprungligen skulle vi ju åkt med LuftHansa och landa strax efter 8 på morgonen, lokal tid. Så blev det ju inte och vi hade fått 2 alternativ, Brittish Airways (via London) eller Swissair (via Zürich).

Tyvärr landade båda dessa plan nästan samtidigt. Man kan lugnt säga att det var kaotiskt i terminalen då ett antal hundra människor stod och väntade på passkontrollen.

Till slut kom vi alla fall ut från passkontrollen och kunde hämta våra väskor. Lite lustigt att se hur det såg ut då vi kom ut från tullkontrollen. Det var många rader med väntande människor som höll namnskyltar.

Vi hade bokat en guide för morgondagen, men han hade meddelat oss att det var bättre att ta några aktiviteter redan idag.
Så Roger Goodwin tog hand om oss redan i flygplatsterminalen.
Vi började med att gå till Avis för att hämta vår hyrbil. Enligt avtalet skulle vi få en Toyota Corolla, men det blev istället en ganska ny Audi A3.

Tanken var att Roger skulle köra före oss till Portswood Hotel, men vi missförstod varandra. Så vi fick direkt testa att använda Navigon, med offlinekartor, i telefon/iPad. Det fungerade helt perfekt.
Vi hade fått ett kontaktnummer att ringa, så vi meddelade att vi snart var framme vid hotellet.

Checkade in på hotellet och bytte kläder innan vi hoppade in i Rogers bil för att börja vår guidade tur.

Fick höra att vi hade riktig tur med vädret, eftersom linbanan upp på Taffelberget var öppen. Det hade blåst så mycket de senaste veckorna att linbanan varit avstängd nästan hela tiden. Vi åkte naturligtvis upp dit först och efter en liten promenad var vi vid linbanestationen. På en stor skylt stod det att Taffelberget har blivit framröstat som ett av naturens 7 ”nya” underverk.

Var en hel del folk som väntade på att få åka upp. På bilden ovan ser man de 2 gondolerna mötas ungefär på mitten av linbanan. (Tror inte att vi skulle vilja försöka oss på att gå upp.)

Passade på att knäppa kort ner mot Kapstaden medan vi stod och väntade.

Folk skyndade sig in i gondolen för att få en så bra plats som möjligt.
Så det blev lite komiskt då färden började och det visade sig att hela golvet roterade medurs. Tog en bild på ”Lions head”, med havet i bakgrunden, då vi kommit en bit upp.

Direkt då vi kom ut så pekade Roger ut dessa halvmeterhöga blommmor, som det fanns ganska gott om. De hade en väldigt tydlig doft av honung.

Eftersom vi var hungriga gick vi direkt till restaurangen. Mätta och belåtna började vi promenera runt Taffelbergets platå.

Då vi gick ut från restaurangen såg vi flera små djur som såg ut som stora marsvin. En av de mindre ”dassies” på bilden ovan. Märkligt nog så är deras närmaste släkting elefanten!

Rakt nedanför oss växte blommor som vi bara sett som krukväxter hemma.

Vi gick bort och tittade ut mot ”baksidan” av Taffelberget, där var det inte speciellt mycket bebyggelse.

Fortsatte promenera runt på platån och fick en bra vy över Kapstaden.

Tittade man ytterligare lite åt vänster såg man hela lejonet med ”lionshead” till vänster och ”signal hill” till höger. Ön som syns är ”Robben island”, där satt Nelson Mandela fänsglad. Den runda stadion nedanför ”signal hill” ligger mitt på en golfbana!

Då man skulle hålla fotbolls-VM bestämdes att man skulle se Taffelberget och Kapstaden från stadion. Så man tog bort 9 hål från golfbanan och byggde en stor arena där. Syns lite bättre på den här bilden att driving range är till höger om stadion och 9-hålsbanan till vänster.

Vi ville också vara med på en bild.
Vårt hotell ligger nästan längst ut till höger, ganska nära havet som syns i bilden (dock ingen havsutsikt).

Efter att ha stått i en jättelång kö tog vi linbanan ner. Såg 2 stycken klättrare som var på väg upp för den lodräta delen av Taffelberget.
(De är i mitten av bilden och en av dem har en ljusgul tröja.)

Vi fortsatte sen till Kirstenbosch botaniska trädgård.

Precis vid ingången såg vi fler blommor som vi också bara sett som krukväxter hemma.

Var riktigt skönt att vandra runt i en nästan öde trädgård/park efter all trängsel uppe på Taffelberget. Precis som uppe på Taffelberget hade Roger massor av information om det vi såg på rundvandringen.
Passade på att knäppa ett kort på honom då vi promenerade runt.

På ett ställe hade man skapat ett område med växter som hade anor från den tiden då dinosaurierna levde. Dessutom hade man placerat ut lite dinosauriestatyer här och var.

Det hade varit en ganska ansträngande dag så ibland satte vi oss att vila.

Den största blomsterperioden var över, men det var ändå en hel del att titta på.

Avslutade besöket med att titta på en variant som odlats fram och blivit namngiven efter Nelson Mandela.

Då vi kom till hotellet satt vi en stund och slöade innan vi gick ner för att äta en sen middag. Vi bestämde oss för att testa den afrikanska rätten boboite. Var riktigt gott, speciellt då den sköljdes ner med ett sydafrikanskt Merlot-vin. Sen var det inte mycket ork kvar i oss, så det var bara att stupa i säng.

Ovan ser man ungefär var vi körde/åkte bil den här dagen.