Duschrumsrenovering 2022

Nu var det ”äntligen” dags att renovera vårt duschrum. Vi hade valt klinkers, kakel, duschvägg m.m. då vi var på en ”badrumskväll” på Bauhaus 2019. Sen kom Covid-19 pandemin och allt stannade upp. Kontaktade Bauhaus igen 2020, men fick dålig respons. Valde istället, på rekommendation av bekanta, att besöka Kakelbruket i Uppsala i början av november 2021. Där fick vi mycket bra hjälp av Amanda med att välja produkter.

Amanda tog fram 3D-bilder över duschrummet, med de produkter vi valt.

Hon skapade vyer från olika håll. Bilden ovan har de mindre klinkers som vi valde till slut.

Kakelbruket samarbetar bl.a. med ROOM4U, som har många duktiga hantverkare. Vi fick in offerter på material och arbete i januari 2022 och bestämde oss för att godta dem. Fick då en preliminär starttid för renoveringen satt till måndagen den 14 mars, som sen blev justerad till tisdagen 22 mars.

Trots att tråkiga saker hände i vår närhet valde vi ändå att starta renoveringen på det föreslagna datumet, eftersom det verkligen behövdes. Fick besök av en arbetsledare, som gick igenom vad vi behövde förbereda och hur renoveringen skulle genomföras. Vi tog ett kort på duschrummet efter genomgången.

Vi rensade bort möbler och tavlor från hallen. Vi fick även röja ut en hel del ur badrummet eftersom man skulle jobba där också.

Det blev ganska rörigt i arbetsrummet.

Blev ganska rörigt i gästrummet också, så vi räknade inte med att kunna ta emot gäster på ett tag.

Eftersom vår bostadsrättsförening kräver att alla renoveringar av våtrum ska göras enligt det som definieras i ”säker vatteninstallation” tillkom en hel del kostsamt extraarbete. Tyvärr skulle vi få bekosta allt extraarbete själva, med undantag för byte av golvbrunnen.

I ”säker vatteninstallation” får inga vattenrör komma upp ur golvet i ett våtrum. Det betydde att man även var tvungna att dra om de vattenrör som gick till köket, eftersom de också kom upp i våtrumsgolv (badrummet) och sen gick vidare. Egentligen hade vi kanske kunnat vänta med rören till köket tills vi, eventuellt, renoverar badrummet. Fast när/om vi renoverar badrummet är det ”bara” där inne allt arbete behöver utföras i och med detta. Alltså fick vi röja även i vardagsrummet.

Blev då lite rörigt i vardagsrummet också.

Först kom rörmokaren och pluggade vattenrören i duschrummet, samt lossade rör och porslin.

Även elementet togs bort.

Då de andra hantverkarna kom började de med att plasta in golvet i hallen samt sätta upp plastdörrar med dragkedja på lämpliga ställen.

Nästa steg var att riva bort alla gipsskivor inne i duschrummet.

Då golvmattan var borttagen bilades delar av golvet upp. Just då kändes det som om duschrummet var väldigt långt ifrån de fina 3D-bilderna vi fått i början.

Då elektrikern lagt nya elrör i väggen satte man upp plywood och sen gipsskivor utanpå.

Man lämnade plats för att rörmokaren skulle kunna göra nya vattendragningar till duschrummet.

Man sågade också upp plats för nya vattendragningar in till köket.

Elektrikern drog fram kablar till takspottar och snickarna satte reglar för nya taket.

Vit takpanel (Huntonit) på plats. (Taket sänktes med cirka 2cm.)

Efter helgen kom rörmokaren och började dra slangar från badrummet.

Slangarna gick fram till duschrummet.

Inne i duschrummet kommer det att bli T-kopplingar för rören till duschblandare, WC och tvättställ. Dessutom kommer slangarna att gå vidare till köket via ytterligare T-kopplingar.

Rörmokaren drog fram slangarna till köket.

Slangarna kommer upp under diskhon. Då de kopplas in kommer hålet för slangarna att tätas. Den vita plastdosan är fuktkänslig och börjar tuta om det är fuktigt där den ligger.

Vi hade också beställt en handukstork som skulle kopplas in på värmesystemet. Den har dessutom en elpatron för att få värme till handukstorken även då värmesystemet är kallt. Rörmokaren hade dragit om värmerören, eftersom de inte heller får komma upp ur golvet och elektrikern hade dragit fram elrör för inkoppling till elpatronen.

Bakom badkaret i badrummet finns 2 ”krattor” som sprider kallt och varmt vatten till badrum, duschrum och kök. (När/om vi renoverar badrummet måste krattorna bilas bort.) Rörmokaren pluggade rören som matade duschrummet.

Då gick det bra att kapa inkommande vattenrören i duschrummet och även gjuta runt avloppsröret till tvättstället.

Rörmokaren satte dit ny golvbrunn och flyttade även ut avloppet till WC-stolen. Det röret var tidigare 2 cm från väggen, men enligt ”säker vatten” ska det vara minst 6 cm från väggen. Sen var det bara att gjuta fast även dessa avlopp.

Dan efter började man jämna till golvet. Hantverkaren ville kolla med oss åt vilket håll dörren skulle öppnas, och det visade sig att det var åt fel håll på ritningen.

När golvet torkat över natten la man ut slingorna för golvvärmen.

Sen var det dags att lägga på golvspackel och se till att golvet lutade mot golvbrunnen. Då spacklet torkat ströks väggarna och golvet med primer. Sen sattes nya dörrkarmen på plats. I offerten ingick ett nytt dörrblad, men vi valde att återanvända det gamla. (Gick inte att hitta ny dörr med likadana speglar som den gamla.)

Efter ett ytterligare lager med primer kläddes alla vägarna med tätskiktsfolie. Även skarven mellan vägg och dörrkarm täcktes.

Sen täcktes golvet med tätskiktsfolie. Dessutom vek man upp folien så att det blev en hög kant mot tröskeln.

Vi tog ledigt från renoveringen på fredagen för att gå på begravning.

Efter helgen hade hantverkaren med sig kakel, klinkers och cementbaserat lim.

Efter att limmet blandats till var det dags att stryka ut det på väggen.

Sen började jobbet med att sätta kakelplattorna på plats.

Några timmar senare var större delen av väggen täckt med kakelplattor.

Dan efter borrades det hål i en kakelplatta för de 4 slangarna som skulle förse duschrum och kök med kallt och varmt vatten. Blev våtrumssilikon i hörnorna och mot taket. Vi valde samma nyans på silikonet mot taket som i hörnorna.

Sen las alla klinkers på plats, som sen skulle få torka över natten.

På eftermiddan kom resten av sakerna som skulle monteras i duschrummet.

Nästa dag skruvades duschväggarna och komoden, med tvättstället, på plats. WC-stolen fick stå lös på golvet tills rörmokaren skulle komma.

Väggarna som tagits upp för vattenslangarna in till duschrummet sattes igen.

Även väggen med vattenslangarna till köket sattes igen.

Veckan efter kom elektrikern och satte upp handdukstorken, samt kopplade in elpatronen (till höger på torken).

Elektrikern kopplade också in ström till skåpet ovanför tvättstället. Dessutom anslöt han golvvärmen. Fast golvvärmen fick vi inte testa än på ett tag, eftersom golvspackel och klinkers ska torka in i 6 veckor för att inte ta skada av uppvärmningen.

Vi beställde också ett extra eluttag, med USB laddare, över diskbänken, av elektrikern. Då det var dags att sätta upp spottarna i duschrumstaket visade det sig att vårt krav på samma lampsystem som vi redan hade, inte nått fram till elektrikern. Vi kollade att den typ vi ville ha fanns tillgänglig i Uppsala och elektrikern fick vända hemåt medan vi åkte och handlade. Bettan hittade ett billigare alternativ i en rea-låda i affären, så vi köpte 2 olika varianter.

Dan efter kom elektrikern och vi kollade bägge alternativen vi hade. Vi tyckte att spottarna från rea-lådan blev snyggast. Sen var det bara att vänta på VVS-installationerna.

Vi förberedde så att det skulle gå att komma åt att göra nya anslutningar för kall- och varmvatten, genom att dra ut tvättmaskinen.

Nu var rörmokaren på plats, och han började med att sätta upp rören inne i duschrummet. Han konstaterade, precis som elektrikern, att det var väldigt hårda och tjocka kakelplattor.

Dan efter monterades duschstången, och WC samt tvättställsblandare kopplades ihop med rören som dragits fram.

Handdukstorken kopplades in på värmesystemet, så att vi inte skulle behöva använda elpatronen under den kalla årstiden.

Kall- och varmvatten kopplades in på rören inne i badrummet. (Vi valde att inte använda kromade rör, eftersom de förmodligen dras om när/om badrummet renoveras). Dessutom pluggades gamla rören till köket igen.

Vi orkade inte vänta på att man skulle komma tillbaka och städa, så vi rev bort golvtäckningen och städade ordentligt. Vi hade spacklat och målat gipsskivan som återställts i hallen. Fick inte riktigt till rätt nyans, men det fick duga tills det var dags för renovering av den delen av hallen.

Samma sak för vardagsrummet, blev inte riktigt rätt nyans där heller. Det kändes ändå riktigt bra att det började se ut som vanligt hemma. (Att väggarna i hall och vardagsrum tagits upp för rördragning kändes fortfarande inte helt bra.)

En bild på det färdiga duschrummet. Svårt att få en bra överblick, eftersom det bara är 1,7 x 1,7 meter.

Bild från en annan vinkel.
Vi var jättenöjda med vårt nyrenoverade duschrum och tyckte att det blev minst lika bra som på 3D-bilderna vi sett i början.
Totala kostnaden för duschrumsrenoveringen blev cirka 230.000 kr.(Lite osäkra på hur mycket extra det kostade för nya ledningsdragningarna från badrummet till kök och duschrum.)