Big Sur till Morro Bay

2012-04-10

Nu var det slut med solsken för ett tag. Duggregn på morgonen och disigt. Var nöjda ändå, med undantag för 30 minuters intensiv snöby (Yosemite) hade vi sluppit nederbörd i 14 dagar. Glömde ta kort från campingen som var väldigt kompakt. Man åkte ner för en väldigt brant backe och sen var man framme (mitt bland massor av träd).

Fortsatte söderut i dis och regn. Så här såg det ut då vi kom upp på ”Highway 1” igen.

Åkte ytterligare några mil och det såg inte så mycket roligare ut.

Stannade till vid Julia Pfeiffer Burns State Park och tog kort på McWay Creeks vattenfall. I början av 1980-talet rasade hela sidan ner och drog med sig vägen. Det tog ett helt år att iordningställa vägen och det lilla vattenfallet till dagens utseende.

Nästa stopp blev sjöelefantkolonin strax innan San Simeon. Det var säkert närmare 1000 djur som låg på stränderna och slöade, några av dem på bild ovan.

En del av dem började slåss med varandra, för att sen sluta utan att någon verkade segra.

Var en hel del större (rov)fåglar i närheten, några av dem på bilderna ovan. Körde sen till ”Hearst Castle” för att ta en titt. Tog något som hette ”Grand Tour” som skulle visa oss huvudbyggnaden, ”Casa Grande”, som har 115 rum. Innan turen hade man möjlighet att se en film om hur ”Hearst Castle” kom till. Efter filmen kunde man köpa den på DVD för ”halva priset”.

Sen fick vi åka buss upp till egendomen, man har egna bussar. Fick en kort introduktion innan vi gick in i själva huvudbyggnaden.

Där fick vi se ett sällskapsrum med några vackra gobelänger på väggarna innan vi gick in i matsalen. (Man fick inte använda blixt då man fotograferade inomhus, och sällskapsrummet var lite ljussvagt.) Som man ser på bilden, var vi ganska många i varje grupp.

Därefter gick vi in i ett ”biljardrum” och tittade. Det hänger en vacker gobeläng från 1500-talet på vägen. Avslutade med ett besök i husets filmsalong. Vår guide var kunnig och besvarade alla frågor utan problem, men 4 rum av 115!! (Vi var hela tiden eskorterade av vakter som såg till att vi inte gick bredvid de utlagda mattorna.)

Sen fick vi ströva runt utomhus på egen hand, i den väldigt välskötta trädgården. Bettan med på bild vid en av alla statyer.

Det fanns flera in/utgångar till ”Casa Grande”, huvudingången fick inte plats på bild. Den på bilden ovan var dock inte heller så liten.

Fanns också en skaplig utomhuspool, som döpts till ”Neptune pool” efter den romerska havsguden.

Innan vi tog bussen tillbaka gick vi och tittade på en vacker inomhuspool, ”the Roman pool”. Åkte sen buss ner i en väldig fart så man inte hann ta några kort.

Tog ett kort från parkeringen upp mot egendomen, men det var både regn och dis så man såg inte så mycket. Tror att många människor säkert har behållning av att se ”Hearst Castle” och gärna betalar för ytterliggare turer. Vi tyckte dock att det var lite väl kommersiellt för vår smak. Lite otur att vi inte såg så mycket av den, förmodligen, vackra utsikten från ”Casa Grande” på grund av vädret. Fortsatte genom regn och dis till Morro Dunes RV park där vi stannade för natten. Trots regn och dis var det nästan 13 grader varmt vid 21-tiden.

Dagens etapp var på cirka 15 mil.