Wolnzach till Wörlitz

2011-07-16

Vaknade ganska tidigt av någon av husbilarnas larm. Antagligen glömde de larma av innan de öppnade dörren. Försökte somna om, men det gick inget vidare, så vi klev upp och åt frukost.

Kort på uppställningen innan vi åkte för att fylla vatten i en automat på ställplatsen. Tyvärr funkade automaten inte, men den behöll våra pengar. Den trasiga automaten skymtar till vänster i bild (under trädet).

Bestämde oss för att ta det tråkiga alternativet idag, Autobahn, för att komma några mil. På bilden ser man en av alla avfarter som passerades (inte ett dugg spännande).

Efter ett tag ledsnade vi rejält på Autobahn och svängde in till Wörlitz. Där finns en ställplats alldeles bredvid Wörlitzer park. Parken finns med på UNESCO’s lista över världsarv. Det stod 9 husbilar där då vi kom, men det fanns gott om platser kvar. Ställde upp bilen och gick bort till informationsbygganden och betalade 5 euro för en övernattning. Tog med oss termosar och fikabröd och vandrade runt i parken.

Det finns en hel del byggnader inne i parken. Den första vi såg var ett gotiskt hus. En bit längre bort i grönskan pågick något som såg ut som en vigsel. Det finns bland annat en kyrka och ett litet slott i parken. Bägge höll man dock på att fasadrenovera.

Hittade ett hus som nästan såg ut som det var taget ur sagan om Hans och Greta.

Finns en ganska stor sjö inne i parken som man kunde bli  transporterad på, i små båtar. Satte oss ner på en bänk och fikade, innan vi gick bort och tog en liten rep-färja över sjön. Promenerade runt ett tag till innan vi började gå mot en av utgångarna. Passerade massor av finklädda människor, så det skulle nog bli bröllopsfest i parken.

Bakom Bettan syns kyrktornet och bryggan som rundtursbåtarna  verkade utgå ifrån. Gick bort till husbilen och slöade lite. Fick lite panik då vi 18:55 kom på att duschen stängde 19:00. Hann i alla fall duscha, det behövdes. (Man blev ganska varm av att gå omkring i parken.)

Satte oss sen i skuggan bakom husbilen och åt middag. Hade kommit fler husbilar, så nu var det totalt 15 st + 1 husvagn. Gick in i husbilen då det började bli svalt ute. Tog det lugnt och avslutade kvällen med några partier yatzy. Precis då vi skulle borsta tänderna brakade ett fyrverkeri igång. Vi gick ut och tittade. Hade nästan första parkett till ett väldigt påkostat fyrverkeri. Det höll på hur länge som helst och hade otroliga variationer på effekter. Antar att fyrverkeriet hörde till brölloppet, som hållits inne i parken. Uppställningen kostade 10 euro.

Dagens etapp var på 43 mil.