Utflykt till bergen

2015-03-16

Stor frukostbuffé som vanligt, med mycket gott att välja på

Hade ingen golf inbokad så vi tänkte göra en liten utflykt. Blev först skjutsade till Manavgat, som ligger drygt 7 mil från hotellet. Därifrån skulle vi åka jeep upp mot Taurusbergen.

Blev avsläppta vid en bensinmack och fick vänta medan man gjorde iordning jeepen.

Blev lite trångt, eftersom man bokat in ett par från Ukraina också. Så totalt blev vi 10 passagerare, en fick sitta bredvid föraren.

Vi åkte på smala asfaltvägar och gjorde många avstickare in på dåliga grusvägar. Chauffören överaskade med att svänga av vägen och åka över en mycket smal stenbro helt utan räcken. (Bron var så smal att hjulen delvis var utanför på en del ställen.)

Första stoppet var ett vattenfall alldeles utanför Manavgat, som inte var så imponerande.

Vi blev mer imponerade av en man som satt och tillverkade små glasfigurer.

Sen åkte vi vidare till en mindre by där vi gjorde ett kort stopp vid ett ”internetcafé”. Ingången är hålet i väggen till vänster om jeepen (ingen onödig skyltning utanför). Tror att vår chaufför lämnade in ett minneskort från en tidigare jeepsafari.

Stannade till vid en akvedukt som var en del av det vattentransportsystem som byggdes cirka 200 år f.Kr.

Vi stannade och tog kort på lite anemoner som växte utefter vägkanten.

Sen stannade vi innan en större vattensamling och Einar fick köra medan chauffören knäppte kort.

Passerade en moské från 1200-talet innan vi stannade vid en mycket liten ”restaurang”. Där kunde man köpa nåt att dricka och crepes-liknande tunnbröd med fyllning.

En gammal dam bakade tunnbröden medan vi väntade. Hon gräddade bröden på en stor stekplåt i öppna spisen (värmen kom från glödande kol).

Sen bar det av mot det som man kallar ”green lake”, en sjö som får källvatten från bergen.

Syns på färgen att det är mineralrikt vatten från bergen.

Åkte sen vidare till Cennet Vadisi Restaurant där vi åt lunchen som ingick i utflykten. I den lilla byn där restaurangen ligger är det bara 3 familjer som är permanentboende. Efter lunchen åkte vi på serpentinvägar upp till Oymapinar dammen.

Man hade bra utsikt över dalen uppifrån den drygt 200 meter höga dammen.

Alla fick vara med på ett kort innan vi började åka neråt. Som man kan se på damernas hår blåste det en hel del uppe på krönet.

På bilden ovan ser man dammen nerifrån.

Sen åkte vi tillbaka till internetcafét för att vi skulle kunna titta på korten som chauffören tagit. Gick ut i deras trädgård och tittade medan vi väntade på att de skulle lägga in korten i datorn.

På vägen tillbaka passerade vi förbi den smala gamla stenbron som vi åkte över i början av utflykten.

Sen var det dags att ta sig tillbaka till hotellet. På hotellet passade vi på att bada och sitta i ångbastun ett tag innan vi gick och åt middag. Efter middagen var det dans till levande musik.