Timaru till Christchurch

2009-12-09

Nu var det dags att åka mot Christchurch, så vi checkade ut från campingen.

Tog kort på en typ av rullande hem som vi sett en hel del av här på Nya Zeeland. Vi var inte sugna på att åka direkt till Christchurch. Därför åkte vi till Rangitata för att ta en liten båttur.

Kom fram till Rangitata Rafts som hade kontoret mitt i naturen. Tog ett kort på Bettan. Vi var 17 stycken totalt som skulle åka på floden. Det blev 3 gummibåtar. Vår ”kapten” hette Ben. Men innan vi gav oss iväg var det dags för en lätt lunch, som ingick. Efter lunchen var det dags att byta om till mer lämpliga kläder. Egna badkläder fick man hålla med, annars fick vi låna allt.

Blev ivägskjutsade till stället där vi skulle hoppa i flottarna. Vi fick sällskap med 3 tjejer från Australien. Ben, i mitten, och Brandon, till vänster skulle se till att vi skötte oss. Det blåste väldigt mycket vilket gjorde att vi fick riktigt bra fart även på den delen som skulle vara lugn. Man brukar gradera forsarna på en skala från 1 till 5, där 5 är vildast.

Kom fram till första forsen som man ser att vi klarade utan några som helst problem. Det var en fors av kategori 2, och alltså inte så strid. Sen blev det lite tuffare forsar, flotten före oss tappade en kvinna överbord. Men hon blev upplockad utan problem.

Efter det blev det riktigt tufft och vi paddlade som besatta för att komma på rätt sätt in i forsen.

På bilden ovan ser man att det garanterat blev ordentligt blött när vi kom in i nästa fors.

Sen fortsatte vi ner för forsen i hög fart och var totalt genomblöta innan vi kom till lugnare vatten igen. De 2 sista forsarna var kategori 5, och alltså riktigt strida. Man hade möjligheten att gå iland och passera forsarna till fots, men det var ingen som ville det.

Efter att ha passerat alla forsarna fick vi testa att hoppa i och flyta med strömmen till några höga klippor. Där fick den som ville testa att hoppa i från klipporna (med flytvästen på). Vi hoppade båda två från klippan. Ovan ser man Bettan på väg ner mot vattnet.

När alla ändå var ordentligt blöta lekte vi lite med flotten i forsen. Som man ser på bilden var några ovanför vattnet i alla fall. Vi blev hämtade med bil och skjusade tillbaka till ”kontoret”, där man kunde ta en varm dusch (om man ville). Det var riktigt skönt att ta av sig våtdräkten och neoprentofflorna som vi haft på i 4 timmar. Sen var det dags för en lätt middag (som också ingick), smakade jättebra.

Gav oss iväg mot Christchurch i något sämre väder än tidigare. Stannade till och knäppte kort på en inhägnad med 100-tals får. Annars har vi faktiskt inte sett så mycket får som vi trodde att vi skulle få se.

Var helt enkelt tvugna att ta kort på en av alla märkliga  bevattningsanordningar som stod överallt på åkrarna. Saken på hjul är flera hundra meter lång. Kom till slut fram till Christchurch och checkade in på Amber Park, en trevlig camping lite i utkanten av stan.

Dagens etapp var på drygt 22 mil.