Till Bodø via Saltstraumen

2004-07-28

Vackert väder när vi vaknade. Vi hade sovit riktigt bra, kanske tack vare det svaga bruset från älven. Åt frukost i lugn och ro innan vi fortsatte mot Bodø.

Stannade till vid en stor snödriva utefter vägen.

Passerade polcirkeln och tog ett snabbstopp vid Polarcirkelcentret.

Tog ett kort på Bettan och Sandra också.

Fortsatte färden ner mot havsnivå och kunde konstatera att landskapet innehöll lite mera grönska.

Efter ett tag kom vi fram till Saltströmmen, som är världens starkaste tidvattenström. (Strömmens maximala hastighet är omkring 22 knop.) Även fast det inte var tidvattenskifte då vi var där såg man ändå massor av virvlar i vattnet.

Vi stod vid smalaste delen, som är 150 meter, och tittade. Vid nipflod (då månen står vinkelrätt mot solen) passerar 372 miljoner kubikmeter vatten här, på 6 timmar. Färden gick vidare till Bodø, där vi fick reda på att nästa färja skulle gå mitt i natten (enligt tidtabellen). Kände att det var lite väl tidigt och bestämde oss för att ta färjan som gick sena eftermiddagen dan därpå istället. Klockan var nu ganska mycket, men eftersom vi var så långt norrut var det fortfarande ljust. Tog oss ut ur stan för att försöka hitta en camping. Efter ett tag såg vi ett 20-tal husbilar/husvagnar som stod nära stranden. Vi åkte ner dit och kollade läget. Efter ett tag fick vi tag på en man som hade lite koll. Det visade sig att han var tysk (som pratade lite engelska) och skötte ”campingen” åt en norsk bonde mot att han fick stå gratis där. Alla andra husbilar var också tyska. De åker dit varje år för att fiska. Det fanns en plats som egentligen var bokad. Men vi fick ta den om vi lovade att vara borta innan 12:00 dan därpå. Då skulle de som bokat platsen komma.

Ställde upp husbilen och gick ner till stranden. Fast klockan var efter 23:00 var det otroligt ljust ute. Promenerade en stund på stranden innan det var läggdags.