Tandådalen februari 2024

Det hade gått 3 veckor sen vi var uppe sist, och eftersom bl.a. danskarna hade sportlov åkte vi upp igen. Planen var att umgås lite med Eva och barnen, eftersom de hyrt lägenhet i Tandådalen.

Hade riktigt fint väder under hela resan upp. Då vi åkte förbi startplatsen för Vasaloppet såg vi att det jobbades för fullt med förberedelserna, fast det var 25 dagar kvar till start.
Då vi kom till husbilen var det en hel del snö att ta hand om. Bestämde att vi bara skulle ta det värsta och sen fortsätta dan efter.

Dan efter var det bara att sätta igång med att flytta flera kubikmeter snö, som låg runt husbilen.

Efter snöröjningen gick vi på promenad i det fina vädret. Trots fint väder var det väldigt tomt i backarna. Berodde säkert på att sportlovsveckorna skulle börja först kommande vecka.

Fina vädret fortsatte, så vi tänkte ta en skotertur. Tyvärr var batteriet i skotern nästan tomt. Vi kom på att batteriet måste vara minst 7 år gammalt, eftersom skotern var begagnad då vi köpte den. Det var nog dags för ett byte. Einar konstaterade snabbt att man lyckats placera batteriet så att det behövde meckas en hel del för att kunna byta ut det, kändes inte så lockande ute i snö och kyla. Kontaktade Leonarden i Lindvallen för att höra om de kunde göra bytet, och det skulle vara möjligt om vi kom dit med skotern.

Vi hade förut pratat om att det skulle vara bra att ha en starthjälp i husbilen, och nu hade vi ytterligare en anledning till att skaffa en. Såg att Biltema hade en som verkade duga bra. Tyvärr var närmaste butik i Mora, men vi bestämde att det passade bra med en shopping dag. Var närmast att åka vasaloppsvägen som var under reparation, så det tog lite extra tid. Bron som delas med järnvägen på bilden ovan.

Köpte starthjälpen ovan, som innehåller ett 10Ah litiumbatteri. Dessutom har den USB uttag, ficklampa samt även trådlös mobilladdare.

Testade att starta skotern med starthjälpen och det fungerade perfekt. Ville ändå testa att det gick att köra, så det blev en tur upp till restaurang Snögubben. Vädret var inte det bästa.

Gick inte in utan körde bara tillbaka mot Tandådalen, efter ett kort stopp.

Det verkade vara bättre väder på gång, för det ljusnade vid horisonten. Blev ett antal mil på skoter, som gick utan problem.

Sportlovsveckorna började med mulet väder, men det var i alla fall uppehållsväder och alla liftar var igång. Efter lite utförsåkning var det after-ski och taco-buffé i lägenheten.

Eva och Ida på väg upp i Norrliften.

Eva ville ta ett kort i backen och sa åt Ida och Einar att se tuffa och häftiga ut. (Gick väl sådär).

Då det var dags för lunch bjöd vi på grillad korv utanför husbilen.

Då det var dags att åka till Leonarden var vädret riktigt skapligt på vägen dit. Man såg dock att det var sämre väder på väg från söder. Efter ett lyckat batteribyte var det bara att åka tillbaka.

Skoterleden var i riktigt fint skick, så det var en njutning att köra.

Kom jättemycket tung ”blötsnö” under natten och det var inga problem att hålla värmen när det var dags för snöröjning.

Då det lovades fint väder ville utförsåkarna åka till Trysil. Efter att gränsen mot Norge passerats kunde man se fjället med alla backarna.

Var rejält blåsigt på en del ställen, fast det gick att hitta backar där det var lä. Danska skidåkarna på bilden ovan.

Einar ville också vara med på bild. Vi höll mest till i backarna som man nådde med Fjellekspressen (sittlift). Vi ville testa att åka upp med Skihytta Ekspress, men den var avstängd p.g.a. stark vind. Efter några timmars åkning åt vi lunch (norrmännen tar bra betalt för maten).

Efter lunchen såg vi att Skihytta Ekspress var öppen och tog oss upp åt det hållet. Hade tänkt åka ner och ta den liften, men vi konstaterade att det blåste rejält. Var nästan så att man stod still i vinden, fast backen lutade neråt.

Vi bestämde oss snabbt för att inte åka ner i motvinden, utan åkte tillbaka åt det håll vi kom ifrån. Efter en riktigt härlig dag i backarna var det bara att åka tillbaka till Sverige. Dan efter var det dags för Eva och barnen att åka tillbaka till Danmark.

Då vädret var skapligt åkte Einar lite i backarna. Var låga moln över Tandådalen ibland.

En dag då det var riktigt fint väder bestämde vi oss för en långtur på skoter.

Åkte mot Hundfjället och tog oss sen till Vålbrändan, där vi gjorde ett kort stopp.

Uppe på fjället var det flera som åkt lite överallt, men vi höll oss till skoterleden.

Vi åkte bort till Storfjällsgraven för att äta lunch. Fanns en del att välja på, både för hungriga och törstiga.

Vi nöjde oss med våfflor. (Tog en halv våffla i var av varje sort.)

Var gott om orörd snö precis utanför restaurangen.

Då vi var på väg därifrån kom det flera som åkt hundspann upp. Åkte lite annan väg tillbaka, så att vi även såg flygfältet. Totalt blev det en skotertur på cirka 8 mil innan vi var tillbaka. Einar passade på att åka ett varv runt Kalven då vi kom tillbaka.

Dan efter tog Einar på sig en ryggsäck och åkte skoter ner till ICA Kvantum i Lindvallen.

Var riktigt oväder en dag, så det blev mest TV tittande (skönt att bredband ingår i säsongsavgiften).

Eftersom det var pubkväll passade vi på att äta middag i storstugan.

Blev ganska bra drag då en trubadur började sjunga och spela.

Då det var dags för bl.a. Stockholm och Dalarna att ha sportlov blev det lite fler på vår lilla gata. Vi hade varit helt ensamma innan.

Då vi var tvungna att åka hemåt var det riktigt fint väder, som man kan se på vyn mot Hundfjället.

Fast det var så fint väder, och sportlov, var det inte så mycket folk i backarna.

Blev ett kort på husbilen innan vi åkte hemåt. Var riktigt nöjda med vår februarivistelse, vi hade sovit 19 nätter i sträck uppe i Tandådalen. Kan inte ens gissa hur många kubikmeter snö vi tagit bort från vår plats och grannarnas förtält, fast det var inget som vi var missnöjda med.