Sensommarresa 2021 v.36

Vi hade bestämt att Bettan skulle börja sitt liv som pensionär med en husbilsresa. En del av resmålen var givna, eftersom hon har några favoriter. Tyvärr var det inte möjligt att åka i Ahr-dalen, eftersom den drabbades av enorma översvämningar i mitten av juli. (Kommer att ta flera år innan allt är återställt.) Vi hoppades i alla fall få uppleva lite varmare väder än hemma och slippa skyfall på vår resa. Vi hade, redan i juni, båda fått 2 doser av vaccin mot Covid-19 så Covidbeviset fanns i Kivra-appen på våra mobiler. Söndagen 5 september startade vi vår sensommarresa genom att åka mot Mariestad. Vi visste att flera campingar m.m. stänger sista september, så planen var att vara tillbaka i början av oktober. Vi valde att åka över Örebro, eftersom vägen över Stockholm aldrig går snabbare, vad GPS´en än säger. Vädret var mulet större delen av vägen, men inget regn. Då vi kom till Mariestad åkte vi till ställplatsen i yttre hamnen. Ställde upp bilen och tog sen en liten promenad.

I småbåtshamnen syntes det att temperaturen var en bra bit under 20 grader och att alla semestrar var över. Alla båtägare hade sina båtar förtöjda.

Blev ett kort från ovan också.

Var knappt 30 mil hemifrån till Mariestad.

På måndagen satt vi och ringade in möjliga resmål på Tysklandskartan. Sen åkte vi vidare till Mariestads golfklubb där vi stämt träff med Gittan och Pelle.

Vi fick en fin plats med utsikt över Vänern.

Golvet i toa/duschutrymmet hade börjat knarra (efter 6 år), men vi hade en idé om hur det åtgärdades. Någon (Bettan) fick krypa in och dra åt träskruvarna som håller golvet på plats. Funkade helt enligt plan: golvet blev tyst.

Då Gittan och Pelle kommit på plats satt vi ute och pratade. Blev ett kort från ovan på uppställningen.

Var skapligt väder så man kunde se solen gå ner.

Var inte så långt att åka mellan yttre hamnen och Mariestads GK.

Fick en fin golfrunda dan efter, med bra väder.
Efteråt satt vi ute och åt Onsalakorv och Parmesanost. Det blåste en hel del så vi vevade ut markisen och satte upp vindskyddet. Satt under markisen och åt middag. Blev sen en tidig kväll.

Tog kort på vår uppställning innan vi åkte mot Husvagn-Svensson i Lidköping, där vi tittade efter en ny låsning till vårt bord i husbilen. Fanns inget som passade, så efter att vi handlat i en livsmedelsaffär åkte vi vidare till ställplatsen hos Bengt i Örkelljunga. Gick tvärsöver gatan till Old Mikes Diner där vi åt middag. Satt sen utanför husbilarna och pratade tills det var läggdags.

Då butiken öppnat på onsdagen fick vi tag på en ny låsning till bordet, som Einar skruvade fast. Fyllde på gasoltuberna, hos gasolesset, innan vi åkte mot Helsingborg.

Gick upp på däck och knäppte ett kort då vi var på väg in mot Helsingör. Syns inte på bilden, men en större fritidsbåt var i vägen för färjan vi åkte med och det blev ett väldigt tutande ett tag.

Stannade vid Farø och fikade, i skuggan (var ganska varmt ute).

Medan vi satt där landade en ambulanshelikopter på parkeringen. Men de som kom med helikoptern satte sig bara utanför och pratade.

Då vi lämnat Farø och fortsatte mot Rødby mötte vi en ambulans i hög fart, var förmodligen den som helikoptern väntade på.

I Rödby hamnade vi först i kön till färjan mot Puttgarden.

Resan flöt på så vi hamnade på ställplatsen i Heiligenhafen innan vi stannade för natten. Tyvärr var det lite kaotiskt där, eftersom deras boknings/betalnings-system inte fungerade. Gick inte att komma åt toa/dusch och ström. Lyckades checka in på platserna via Luca-appen i mobilerna, men det gjorde ingen skillnad. Men det var ju varmt och skönt, så det gick ingen nöd på oss. Satt ute tills det blev mörkt och myggen började komma.

Blev cirka 35 mil innan det var färdigåkt för dagen.

Dan efter åkte vi till golfklubben Hochwacht. Stod 1 husbil där då vi kom, så det var gott om plats

Ställde oss på varsin sida om en liten ”ås”.
Vevade ut markisen, eftersom det regnade lite grann. Fick golftid strax efter tolv, så det var ingen brådska.

Vi hade faktiskt skapligt väder större delen av tiden, var lite disigt och småregnade i början av rundan. Var ändå ganska varmt ute, så regnet störde inte.

Mot slutet av rundan var det soligt och rejält varmt.

Efter dusch och middag satt vi ute tills det började bli mörkt.
Ett åskväder lyste upp himlen då och då långt borta, ut över Östersjön. Var så långt borta så åskmullret nådde inte fram till oss.

Blev en kort resa den här dagen.

Nästa morgon var det disigt och regnet hängde i luften, var dock inte kallt ute.

Verkade vara tävlingsdag med lite olika aktiviteter. Vid drivingrange stod en stor uppblåsbar darttavla, i mitten av bilden, som man kunde skjuta prick på.

Vi packade ihop och åkte mot Hameln. Hade bestämt att vi skulle undvika Autobahn.

I början åkte vi genom små mysiga byar och mellan dem var det gröna lövtunnlar.

Efter ett tag blev det, inte helt oväntat, ”stau” och det blev ett betydligt lägre tempo. Vi var imponerade över att man alltid lämnade en gata i mitten mellan köraderna, för räddningsfordon.

Flöt i alla fall på ganska bra tills vi kom till Hachmühle. Där hade man stängt av vägen mot Hameln. Nu blev det lite stökigt då vi försökte hitta en bra väg som var öppen.

Till slut kom vi i alla fall fram till Hameln. Första ställplatsen vi åkte till var full, så vi åkte mot nästa. Den ligger utanför campingplatz Hameln, och var också full.

Men campingvärden flyttade undan bord och stolar från en liten uteservering och sa att där kunde vi stå. Fick precis plats och fick till och med elanslutning.

Bestämde oss för att beställa pizza för avhämtning, i restaurangen. Fick precis plats med stolar och bord mellan husbilarna.

Pizzorna var stora, och otroligt goda. Blev lite segt efter maten så det blev en tidig kväll.

Avverkade drygt 37 mil den här dagen, med lite omvägar.

Nästa dag var det lite disigt och regnet hängde i luften då vi gick in till gamla stan för att turista lite.

Vi kunde skymta en del av ställplatsen då vi gick över bron.

På andra sidan såg vi en gångbro, som hade utsmyckning som hade med stadens mest berömda saga att göra. (Det är en förgylld råtta högst upp på brospannet.)

Det var söndag, så det var bara restaurangerna som var öppna. Men vi ville bara gå runt och titta lite. Flera av gatstenarna såg ut som på bilden ovan.

Var ett spår med råttor ut från gamla stan.

Funderade på om alla klockorna på huset vid torget bara var utsmyckning eller om de faktiskt ringde ibland.

I en affär, som ju tyvärr var stängd, kunde man köpa dessa drycker.

Tog en annan väg tillbaka till husbilen och passerade då Europaplatsen.

Den ligger mitt emot Hamelns konsert- och kongress-hall, som förstås döpts till ”Råttfångarhallen”.

Fortsatte sen resan genom små byar omgivna av skogar och majsfält.

Stannade i Hünfeld, där vi tog in på Knaus Campingpark, efter att först ha försökt ställa oss på ställplatsen utanför campingen. Ställplatsen lutade så extremt mycket att vi gav upp. Campingen ligger bredvid en golfbana, som vi spelat många gånger. Tyvärr var Golfclub Hofgut Praforst inte med i golfhäftet, så vi planerade inte in någon golfrunda där.

Blev några mil den här dagen också.