Särtshöga vingård

2021-07-02
Tog en cykeltur in till Väderstad för att handla lite mat. Passade också på att ta oss till MarcusKräftan för att handla lite delikatesser från havet. Tog det lugnt medan vi väntade på att det skulle bli dags att besöka Särtshöga Vingård där vi bokat in oss på en vinprovning. Var så pass nära att vi bestämt oss för att cykla dit.

Var rätt mycket folk vid vingården vilket berodde på att man hade en bröllopsfest inbokad. Vingården, som specialiserat sig på mousserande vin, ägs av Anna och Niclas Albinsson som haft den sen 2012. Vi som skulle vara med på provningen fick börja med att Niclas guidade oss runt ägorna.

Niclas berättade att man även odlar äpplen, en del träd fanns på gården redan då man flyttade dit. Man planterade ytterligare 1000 äppelträd av olika sorter 2014. Av äpplena producerar man mousserande vin, cider och även ett Apple Ice Wine.

Fast det som var intressant var ju förstås druvodlingen. Vi fick reda på att de planterade de första tusen vinstockarna 2013 och att man nu har 8000 vinstockar av druvan Solaris. Det är en aromatisk druva som trivs ganska bra uppe i Norden. Vi fick flera exempel på att man är mycket mån om att hela tiden leva och odla i samklang med naturen samt bidra till biologisk mångfald. Det innebär att det är handkraft som gäller för det mesta av arbetet som görs på gården. Man klarar trots det av att hantera 2 hektar vingård med ett fåtal personer.

Nästa anhalt var lokalerna där man tillverkar och lagrar dryckerna. Lokalerna var väl skyddade med gallergrindar och larm. Niclas berättade att de redan från start anlitade en konsult från Champagne (i Frankrike) för att göra rätt redan från början. Det var viktigt eftersom det tar cirka 7 år från det att man planterar en vinstock tills dess att man kan njuta av en butelj med mousserande vin. Vi fick höra mycket detaljer om hur tillverkningen går till.

Varje år sparar man lite av det som produceras i ett stort fat. Detta används sedan, vid behov, för att få rätt smak på årets produktion.

För att få bort rester av jäst och socker ställer man buteljerna upp och ner i träställningarna på bilden. Sedan roteras flaskan 1/4 varv per dag tills alla rester samlats längst ner. Då använder man en manschet runt flaskan som fryser ner det som är i botten. Därefter vänder man flaskan och ”skjuter” ut isproppen.

Efter att vi fått höra massor av intressant information så var det äntligen dags för provsmakningen. Vi fick börja med ett mousserande vin gjort på äpplen. Blev lite överaskade över att det faktiskt var mycket gott. Sen var det dags för att prova dryck gjord på Solaris druvan, den hade en svag doft av fläder och var onekligen mycket aromatisk med en lång smak. Fick även prova ett mousserande vin från Champagne. Vår favorit var mousserande vinet gjort på Solaris druvan, så vi blev lite besvikna då vi fick höra att man enbart säljer till restauranger. Niclas berättade dock att det finns andra svenska vingårdar som har mousserande vin gjort av Solaris druvan på Systembolaget. Blev lite förvånade när vi fick höra att det finns cirka 185 vingårdar i Sverige, varav 35 är yrkesodlare.

Efter en intressant, men inte helt billig, föreläsning och provning var det dags att cykla tillbaka till golfklubben. Stannade på vägen för att ta ett kort mot vingården. Vi tog vägen förbi Naturum vid Tåkern, eftersom vi hört att man skulle kunna övernatta där med husbil. Vi hade inte vågat chansa utan valde att stanna på golfklubben en natt till. Det stod dock 5 husbilar där och var plats för lika många till. Mötte en spansk plåtis då vi var på väg från Naturum.

Dagens etapp var på 16 km (på cykel).