Kobern-Gondorf till Cochem

2016-08-04

Fortfarande lite gråmulet ute, men det regnade inte.

I närheten av den lilla byn Alken såg vi Burgb Thurant uppe på en höjd (på andra sidan Mosel). Vi skippade den borgen, eftersom vi redan bestämt att vi skulle åka till Burg Eltz.

Fortsatte ner utefter Mosel, och i Hatzenport svängde vi av mot Burg Eltz. Efter att ha åkt på bitvis branta och kurviga vägar kom vi fram till parkeringen.

Sen fick vi promenera nån kilometer innan vi såg borgen.

Vi ville vara med på ett kort framför burg Eltz.

Eftersom det inte var så mycket folk betalade vi för en guidad tur inne i borgen. Bettan och Sandra väntar på att den engelskspråkiga turen ska börja.

Den guidade turen var intressant och lagom lång (45 minuter).
Fick se och höra en hel del på rundturen. Bland annat om ”leksakskanonerna” på bilden ovan. Det var kanontillverkarna som gjorde, fungerande, miniatyrer av sitt sortiment. De som beställde ”riktiga” kanoner fick sen behålla miniatyrerna även efter leverans av de beställda kanonerna. (Miniatyrerna användes även till att lära pojkar hantera kanoner.)

Ugnen till vänster i bild värmdes upp genom att man eldade inuti den. När den blivit varm skrapade man ut allting så att den blev ren inuti. Eftersom alla stenarna i ugnen fortfarande var varma kunde man sen tillaga mat eller baka bröd i den.

Efter rundturen åt vi en lätt lunch i restaurangen. Sen gick vi in i ”skattkammaren”, eftersom det ingick i rundtursbiljetten.

Fanns mycket att se, men det var inte så bra förhållanden för fotografering. Lådan på på bilden ovan är säkert värd en hel del.

Var många glasskåp med olika förgyllda figurer. Då vi var klara med ”skattkammaren” var det väldigt mycket besökare vid borgen, så vi tog oss tillbaka till parkeringen.

Åkte vidare till en ställplats, strax utanför Cochem. Tog fram cyklarna och tog oss in till Cochem. Stannade vid H.H. Hieronimi wein und sektkellerei för att prova lite vin. Cyklade sen över bron till själva stadskärnan.

Gick runt i trängseln bland alla turister ett tag innan vi satte oss på en lite lugnare tvärgata med varsitt glas Rieslingvin.

Promenerade runt ett tag till innan vi satte oss vid en restaurang vid torget och åt några smårätter. Lite mer turistande innan vi tog oss upp på bron över Mosel.

Nöjde oss med att ta kort på borgen i Cochem, innan vi cyklade tillbaka till ställplatsen.

Framåt kvällen tog vi fram gasolgrillen och grillade (jättegoda) tyska korvar.

Dagens etapp var på ca. 5 mil.