Hokitika till Haast

2009-12-02

Vaknade tidigt idag. Grått väder och 17,5 grader, men inget regn. När vi åkte från campingen hade temperaturen stigit till drygt 20 grader och solen tittade fram.

Vi åkte mot Franz Josef glaciären. Efter några mil skymtade man de snöklädda topparna bredvid glaciären. För att komma till glaciären fick man åka genom samhället Franz Josef. Sen var det bara att ta på sig bekväma skor och vandra mot glaciären.

Man gick på en stenig flodbädd. På vårarna är den full med vatten och det är inte ovanligt att stora stenar slits med av vattnet.

Det syntes på stenarna som låg där att det inte bara är vatten som åker med strömmen.

Einar, i mitten nere i bilden, stannade vid ett vattenfall som rann utefter bergssidan.

Större delen av glaciären var täckt av grus och den såg ganska skitig ut. Har förstorat upp några som klättrat upp på glaciären och, hängande i linor, höll på med att skotta grus. Vi förstod inte riktigt vad syftet var med den övningen.

Ovan ser man att glaciären har en lite blågrön färgton.

Den här fågeln landade precis bakom Bettan. Syns kanske inte på bilden, men den är mer än 30 cm från huvud till stjärt. Det är en kea, den enda papegojan som kan leva i alpina områden. Vi gick tillbaka utefter flodbädden och tog en väg genom skogen till en liten vattensamling.

Det satt tre japanska tjejer där, som gärna tog ett kort på oss.

Fortsatte stigen bortåt och kom till en lång hängbro (Bettan står i andra änden av bron). Följde stigarna en bit till innan vi tröttnade och tog oss tillbaka till bilen. Det var riktigt skönt att sätta sig ner och fika efter att ha gått runt i drygt 3 timmar. Åkte vidare söderut och passerade förbi Fox glaciären utan att stanna. Det hade börjat ösregna och vi tyckte att vi sett nog med glaciärer för idag.

När vi åkt några mil till skymtade vi flera andra bergstoppar.

Såg inte ett dugg lockande ut när man zoomade in dem. Åkte vidare i ösregn tills vi kom till Haast där vi stannade för natten på campingen Haast Lodge. Det var ingen mottagning vare sig på mobiltelefoner eller bredband, så hemsidan fick vara utan uppdatering. Märktes att vi var en bit upp, det var bara 11 grader varmt ute då vi gick till sängs.

Dagens etapp var på cirka 25 mil plus en rejäl vandring vid Franz Josef glaciären.