Hamburg

2019-08-16

Tidig frukost och sen gick vi bort till IKEA, där vi tog bussen till Elbgaustraße. Fortsatte sen med tåglinje S3 till Hauptbahnhof.

Några glada tågresenärer på bild.

Såg det karakteristiska konserthuset, Elbphilharmonie, på vägen mot Miniatur Wunderland (som ligger i stadsdelen Speicherstadt). Tog en fika innan vi gick in. Visade sig att det var kö och att man fick ett tidsintervall på 1 timme då man kunde gå in (ingen begränsning på hur länge man sedan fick stanna där).

Vi hade sett flera låga båtar som åkte runt mellan broarna i staden. Köpte biljetter till en båttur. Visade sig att båtturen vi hamnade på bara gick runt i hamnområdet. Tyvärr gick det inga fler engelskspråkiga turer, så vi fick dessutom hålla tillgodo med en extremt snabbpratande tysk guide som rabblade siffror med otrolig hastighet.

Uppfattade i alla fall att fartyget (Cosco Shipping Aries) på bilden ovan var 400 x 60 meter och kunde ta mer än 20.000 containrar.

Såg lite av Hamburgs ”skyline” också.

Passerade konserthuset, som såg ännu mer spektakulärt ut från sjösidan. Byggnaden innehåller även ett hotell med 244 rum och 45 bostadslägenheter. En schweizisk arkitektfirma ritade byggnaden som byggdes på ett gammalt hamnmagasin. Bygget påbörjades 2007 och var färdigt först 2017.

Såg några som förmodligen skulle ut på en roligare båttur än våran.

Sen var det dags att besöka Miniatur Wunderland och det var verkligen en upplevelse.

Man har byggt upp olika delar av världen i olika rum i de flera våningar stora lokalerna. Helt otroliga mängder tåg, bilar, miniatyrfigurer, flygplan m.m. Som exempel är det mer än 1.000 lok, över 10.000 vagnar och cirka 263.000 små figurer. Man kan läsa mer fakta på denna länk.

Var ganska många småfigurer med på konserten ovan.

Även en del av Sverige är med. På bilden syns Kiruna, ishotellet och Esrange. Till höger om Kiruna finns även LKAB´s gruva (ej med på bilden).

Det skiftade också mellan dag och natt i de olika byggena. Ovan syns delar av flygplatsen då det började skymma.

Del av en stad i mörker på bilden ovan. Observera eldsvådan och alla utryckningsfordon nere till höger.

Det mesta styrs från kontrollrummet på bilden ovan. Till sin hjälp har man förutom alla skärmar även ett 50-tal datorer.

Promenerade sen genom Speicherstadt, som är lite annorlunda mot vad man är van vid. Påminner lite om Venedig med alla kanalerna.

Innan vi gick tillbaka till järnvägsstationen lyckades Einar tjata till sig en glass. Vi var rätt möra av allt promenerande då vi kom tillbaka till campingen. Blev en ganska tidig kväll.