Glimåkra till Ivö

2005-07-20

Efter en tidig frukost sa vi adjö till de andra och åkte de 2,5 milen till Arkelstorps Bilverkstad. Göran som hade bilverkstan berättade att man hade otroligt mycket att göra, men sa att han skulle ta och titta på husbilen bums. Vi väntade medan de hissade upp framvagnen. Göran märkte direkt att det var hjullagret på vänster framhjul som lät illa.
Einar blev riktigt förbannad eftersom vi lämnat in bilen för hjullagerbyte i våras och ringde upp verkstan som gjort jobbet. De hade semesterstängt, men till slut fick vi tag på ägaren till verkstan som direkt lovade ersättning om man gjort något fel. Vi såg att bromsbeläggen var ganska slitna, så Göran föreslog att vi skulle byta dem också. Som tur var fanns det en firma i Kristianstad (knappt 2 mil bort) som kunde skaka fram reservdelar till Fiat bilar. Så Göran sa att det borde vara klart någon gång efter lunch och föreslog att vi skulle ta en liten titt på Arkelstorp.
Vi fick veta att man precis öppnat en restaurang mitt i byn, så vi visste var vi skulle äta lunch i alla fall. Efter lite promenerande runt i byn konstaterade vi att Arkelstorp var ungeför lika spännande som Knivsta.
Precis när vi ätit färdigt ringde Göran och sa att han var lite bekymrad eftersom det fattades en ”spacer” som skulle sitta mellan hjullagren.
Vi gick tillbaka och hörde hur Göran pratade i telefon med någon Fiat expert, om hur man skulle göra när ”spacern” fattades. Det gick inte att få tag på en ”spacer” som dessutom finns med flera olika tjocklekar eftersom den fungerar som passbit, anpassad till resten av axeln. Experten sa att man skulle dra hjullagren med samma moment i alla fall. Göran såg lite tveksam ut, men litade på experten. Så han monterade lagren och drog åt enligt beskrivningen. När allt var klart tackade vi för att han så snabbt tagit hand om oss. Glada i hågen åkte vi mot Helsingborg. När vi kommit några mil hördes ett dovt tjutande ljud från framvagnen. Vi stannade direkt och ringde bilverkstan. Göran sa att det var bäst att vi åkte tillbaka. Så tillbaks igen. Man konstaterade snabbt att plåten som skyddar bromsskivan blivit lite tillstukad och skrapat mot ytterkanten av bromsskivan. En baggis att fixa, så vi kom snabbt iväg igen. Efter bara några mil hörde vi ett ljud som vi kände väl igen, tjutande hjullager. Så nu kändes det riktigt jobbigt igen. Bara att åka tillbaka till Arkelstorp. Göran såg lite bedrövad ut när vi kom tillbaka igen. Nu hade reservdelsfirman hunnit stänga, så det gick inte att få tag på nya lager och Göran var rätt säker på att lagren skadats. Han föreslog att vi skulle turista lite i trakten, eftersom han var säker på att några mil hit eller dit inte skulle göra nån skillnad. Vi fick tips om Bäckaskogs slott, som ligger några mil bort. Han föreslog också att vi skulle ta färjan över till Ivö, där det även finns campingplatser.

Så lite bedrövade åkte vi iväg till Bäckaskogs slott. Som tur var sken i alla fall solen på oss. När vi väl kom dit så blev vi positivt överraskade av hur vackert det var där. Förutom de fina omgivningarna fanns det en hel del exotiska träd som planterats för länge sedan

Sen åkte vi vidare mot Ivö, vi tog färjan över till ön. Tidigare hade man brutit kaulit på ön. Kaulit användes tidigare för att göra bland annat sanitetsporslin. Gammla stavningen på Ivö är Ifö, som man känner igen från badkar, tvättställ m.m.

Vi hittade en Caravan Club camping på ön och hade tur som fick låna en jättefin plats på campingen. Gick sen ner till bryggan och tittade på sista resterna av solnedgången.