Efter att vi firat Bettans födelsedag var det dags att ge sig ut på en liten försommarresa. Vi hade bokat ett servicepaket för husbilens värmesystem hos Alde servicecenter i Färlöv, och tänkte hålla oss kvar i södra Sverige ett tag efter servicen.
Resan ner gick utan problem, och vi var framme på eftermiddagen. Ställde upp husbilen utanför deras verkstad och kopplade in el. Sen hände inget mer.
Tidig morgon och frukost i husbilen, eftersom mekanikern skulle hämta husbilen 07:15. Vi bänkade oss i deras lounge och slösurfade några timmar på paddorna. Efter ca. 4 timmar var jobbet klart, som förutom service innebar byte av en del kablage samt borttagning av kablar som inte fyllde någon funktion. Åkte sen vidare mot Hässleholm, eftersom vi tänkte spela en runda på Hässlegårdens GK.
Var ett tag sen vi var där sist, och man hade gjort om ställplatserna en hel del. Numera var det väldigt tydligt var man skulle ställa upp sitt ekipage, med infart samt platser för husbil på grus.
Framåt kvällen satt vi ute i solen, men mörka moln syntes i fjärran. Just då var det ingen som gick ut från tee 1 som ligger till höger i bild. Nån timme senare var det en hel del spelare som gick ut och de blev nog ganska blöta för det började regna rätt rejält. Vi var glada över att vi bokat en runda till dan efter. Passade på att gå till City Gross, som ligger ca. 700 meter från golfklubben.
Dan efter var det dags för oss att spela en runda. Som man ser på bilden från 1:a tee var det riktigt fint väder.
Då vi var på väg mot 4:e hålet såg vi en av alla mystiska ”kojor” som finns lite här och var i skogen utefter banan. Hade frågat förut och fått höra att de inte betydde något speciellt.
Banan var helt ok, och vi kunde gå i vårt eget tempo de första 9 hålen, sen var det plötsligt ett ungt par framför oss. Då vi kom ikapp dem visade det sig att de chansat på att det var ok att gå ut på hål 10.
När det var dags att duscha efter rundan visade det sig att handdukar inte ingick i greenfee eller i avgiften för uppställningen. Då kändes greenfee på 550kr/person + 250kr för uppställningen lite sniket. (Konstaterade också att det inte fanns någon tvål inne på toaletterna.)
Lämnade golfklubben och åkte mot Öland.
Vid Brömsebro stannade vi till för att beskåda fredsstenen som restes den 15 augusti 1915. Stenen restes till minne av fredsfördraget som slöts 1645, vid Brömsebäcken. Anledningen till att man valde den platsen var att bäcken då utgjorde gränsen mellan Sverige och Danmark.
Eftersom det var kväll då vi kom fram till Kalmar bestämde vi oss för att övernatta på rastplatsen vid Svinö. Einar roade sig med att putsa bort insekter från framrutan och fronten på husbilen.
Sen satte vi oss ute och njöt av kvällssolen och varsitt glas bubbel.
Var inte så många husbilar som valt att övernatta. En viss skillnad jämfört med mitten av juli året innan, då vi räknade till 33 husbilar och 3 husvagnar som stannade för natten.
Innan vi lämnade Svinö gick vi bort till badplatsen, men tyckte att det blåste alldeles för mycket för att ta ett dopp.
En bit bort såg vi en hel skolklass, utrustad med håvar, som var på exkursion.
Vi åkte till Smedjans ställplats i Köpingsvik, där vi hittade en plats för husbilen. Tog ner cyklarna och gav oss iväg på en tur.
Vi cyklade först bort till Kaffetorpet, som ligger utanför Sollidens slottspark. Satte oss utanför och fikade.
Intill Kaffetorpet finns en liten butik, där man kan köpa lite smått och gott.
Cyklade bort till slottsruinen, men gick inte in. Hade ju varit där förut och tyckte inte att det var värt 110 kronor/person.
Cyklade in till Borgholm för att köpa några flaskor cava. Utanför Systembolaget såg vi en eldriven trehjuling med oanade lastmöjligheter.
Då vi kom tillbaka till Köpingsvik märkte vi att man måste sätta sig i lä för att inte bli kall, fast solen lyste. Satt i alla fall ute och åt middagen.
Efter cykelturen var det skönt att sitta och ta det lugnt utanför husbilen.
Framåt kvällen gick vi ner till stranden för att se solen gå ner.
Nästa dag bestämde vi oss för att försöka hitta vinrankor, som hörde till Wannborga vingård. Hade läst på nätet att man inte hade vinprovningar eller guidade turer längre, men trodde att vi i alla fall skulle kunna se några vinrankor.
Innan vi cyklade iväg tog vi kort på ”ställplats Klinta Strand”, som var placerad där det tidigare somrar stått 2 st varutält. Var enbart uppställning, men det kostade å andra sidan ”bara” 100 kr/natt.
Hittade till vingården utan problem, men hittade inga vinrankor i närheten.
Cyklade runt ett tag men såg mest stengärdsgårdar och vildvuxen natur samt en del åkrar.
Vi började cykla tillbaka mot Köpingsvik, på Ölandsleden.
Einar ville gärna köpa lite rökt fisk så då vi såg en skylt där det stod fiskrökeri svängde vi av från Ölandsleden. Visade sig att vi kom till Evas kroppkakor, som tydligen är ganska känt.
Hade fått smaka kroppkakor en gång för länge sen, och inte uppskattat dem. Bestämde oss ändå för att testa varsin kroppkaka, och blev faktiskt positivt överraskade. Smakade riktigt bra. Köpte lite rökt lax innan vi cyklade tillbaka till husbilen.
Bettan kom ihåg att man kunde gå upp på Köpings klint, som ligger i närheten. Det är en ”bergsbrant” i flera lager som bildats av erosion. Tack vare landhöjningen har den sedan kommit att ligga långt från nuvarande strandlinje.
Vi gick upp för en trappa för att komma upp. Einar står precis vid kanten. Syns kanske inte, men det är cirka 7 meters höjdskillnad ner till vägen nedanför.
Uppe på ”klinten” finns det en hel del stora stenbumlingar. Många av de stora stenarna är placerade på 3 mindre stenar (kallas liggande hönor). De ingår i s.k. domarringar, som var gravplatser långt före Kristi födelse.
På vägen tillbaka till husbilen gick vi och tittade på Köpingsviks ställplats, som ligger på andra sidan gatan (sett från Smedjans ställplats). Därmed fanns det alltså 3 st ställplatser i centrala Köpingsvik, plus alla campingar som också erbjuder ställplatser.
Gick ner och tittade på solnedgången även på nationaldagskvällen.
Vi ville undersöka om det möjligen blåste mindre på östra sidan av ön, så nästa dag åkte vi mot Kårehamns ställplats.
Hittade en fin plats på gräs, ute på udden. Finns ingen möjlighet till elanslutning där, men sen vi bytte till ”litiumbatteri” klarar vi oss alldeles utmärkt utan i minst 3 dagar.
Gick bort till badstranden och kollade läget, men det var bara vi där. Eftersom det blåste rätt bra även här och vattnet kändes ganska kallt skippade vi badandet.
Gick mot hamnen för att boka bord på Fisk & Skaldjursrestaurangen. På vägen dit såg vi att man lämnat ett stort bestånd med prästkragar då gräsmattan klipptes.
Vi bokade bord och köpte även inlagd strömming i fiskaffären bredvid restaurangen. Sen gick Einar upp på den långa stenpiren för att knäppa kort mot udden där vi ställt upp husbilen.
Fick zooma in lite, men man ser vår husbil ungefär i mitten. Man ser också att vi inte var ensamma där. Det var dock bra avstånd mellan husbilarna, eftersom man markerat platserna.
Om man tittade åt andra hållet såg man att det var ganska fullt även vid betongbryggan (där det finns elplatser).
Framåt kvällen gick vi bort till restaurangen och åt en delikat middag. Sen gjorde vi som alla andra med husbilar på udden, nämligen satte oss i lä och njöt av en värmande kvällssol.
Nästa förmiddag tömde vi gråvatten och fyllde på färskvatten innan vi åkte söderut, mot ställplats Grönhögen.
När vi kommit i ordning tog vi cyklarna till Eketorps borg, som är en återuppbyggd fornborg. Gick väldigt lätt att ta sig dit eftersom vi hade rejäl medvind.
Borgen/ringmuren är ganska stor till ytan.
Man kan gå upp på ringmuren och titta ut över området.
Husen som ligger innanför ringmuren är byggda enligt förlagor från järnåldern och medeltiden. Beror på att borgen byggts upp i flera versioner, den första redan på 300-talet e.kr. Efter några generationer rev man borgen och byggde upp en ny på samma plats. Det bodde då cirka 150-200 människor med tamdjur innanför den skyddande ringmuren. Under 600-talet övergavs borgen och fick förfalla. På 1000-talet byggdes borgen upp på nytt.
Man såg på öppningarna i husen att människorna var betydligt kortare till växten förr i världen.
Fanns lite olika aktiviteter innanför ringmuren. Bland annat fick man provsmaka bröd gjort på korn som tillagades av mannen på bilden ovan.
Man har byggt upp offerdammen som användes sedan järnåldern av de som bodde innanför ringmuren.
Vi lämnade fornborgen och började cykla tillbaka i rejäl motvind, var väldigt glada över att vi hade elcyklar.
Blev lite nyfikna på kalkbrottet som ligger utefter vägen, och gjorde en liten omväg. Fast det var inte så mycket att se.
Hörde barn som stojade i det gamla vattenfyllda kalkbrottet som ligger strax intill. Vi besökte det förra sommaren och badade då i det klara vattnet.
Då vi kom tillbaka till ställplatsen såg vi att man satt upp ännu en skylt. Den meddelade att det var fullt.
Vi värmde några vitlöksbaguetter och korkade upp ett rosévin från Wannborga. Smakade utsökt, vinet var köpt på Systembolaget i Borgholm.
Det fortsatte att blåsa rejält, så nästa dag bestämde vi att det var dags att lämna Öland.
Vi såg att det fanns folk som njöt av den starka vinden, ute på vattnet.
Tog ett kort på vår plats innan vi gav oss iväg.
Åkte förbi kvarnkrogen, som ligger i en ”holländsk” kvarn flyttad till Öland 1916. Var dock för tidigt för lunch.
Fortsatte sen till Kalmar, där vi hälsade på Einars syster med familj.
Sen åkte vi vidare till Oskarshamns GK, där vi ställde upp husbilen.
Vi hade tidig starttid dan efter och det var lite kyligt då vi startade rundan.
Bettan på väg att slå ut på hål 7.
Einar på väg att slå ut på hål 8, ett kort par 3 på drygt 100 meter från gul tee. Som man ser är det på väg att klarna upp på himlen.
Vi spelade bitvis riktigt bra golf, och gick runt på cirka 3 timmar fast vi fick vänta lite på sista 9 hålen. Såg absolut fram emot en dusch i deras nya klubbhus (invigdes för bara några månader sen).
Efter dusch packade vi ihop och åkte mot ställplatsen i Söderköping, som ligger intill Göta kanal. Var lite gråmulet och regnet hängde i luften då vi kom fram.
Bara några timmar senare började himlen bli blå och vi gick på en liten promenad. Fast vi sparade glassätandet till dan efter.
Nästa dag lyste solen och några timmar efter frukost gick vi till glassrestaurang Smultronstället.
Einar redo att äta glass.
Bettan var också redo att äta glass.
Efter glassfesten tömde vi gråvatten och toan.
Sen åkte vi hemåt, väl hemma lassade vi av cyklarna och lite småsaker.
Fortsatte sen till Grönlund GK, där vi bokat plats för husbilen. Var lite trångt vid platserna mitt emot oss, men till slut var vi på plats.
Hade klockan på ringning nästa morgon, eftersom vi skulle spela golf tillsammans med några andra medlemmar från Vassunda Grey Tops.
Tyvärr hade vi lite otur med vädret, då vi spelat 6 hål började det regna. Blev så pass mycket att vi fick ta fram paraplyer och regnjackor. Det regnade av och till under någon timme. Efter ett tag höll det dock upp, men himlen var mörk och vi hörde åskan mullra i fjärran.Einars spelkompisar på bilden ovan.
Mot slutet av rundan började det klarna upp. Vi tackade våra spelkompisar för trevligt sällskap och plockade in golfgrejorna i husbilen och åkte hemåt.
Årets försommarresa blev mycket lyckad med mest uppehållsväder, en del dagar kom det dock små regnskurar. Eftersom vädret varit absolut bäst på den sydöstra sidan så höll vi oss där. Till skillnad från förra året hade vi med oss elcyklarna, något som vi absolut inte ångrade. Totalt blev det drygt 7 mil på cykel under de 11 dagar vi reste runt. Vi såg betydligt fler svenska ekipage jämfört med förra försommarresan. Kan nog ha haft lite att göra med att nationaldagen var på en torsdag, och många hade ”klämdag” på fredagen.