Bussutflykt

2014-12-06

Tidig igen, eftersom vi skulle göra en bussutflykt. Efter en ganska lång bussresa hade vi hämtat upp de andra som skulle med.

Första stoppet var vid den stora vulkankratern Trou aux Cerfs. Var inte så mycket att se, eftersom det var många hundra år sedan vulkanen var aktiv.

Kratern är omgiven av staden Vacaos, som är näst största staden på ön.

Om man står med ryggen mot kratern ser man en klippformation som man kallar för ”kons spenar”.

Åkte vidare mot ”Grand Bassin” för att beskåda den 33 meter höga statyn som uppförts till guden Shiva´s ära. Just då höll man på att renovera statyn, men den var ändå ganska imponerande.

Fortsatte sedan till kratersjön ”Ganga Talao” där man uppfört ett hinduiskt tempel. Den jättestora statyn syntes härifrån också, trots att den var en bra bit bort.

Om vi förstod guiden rätt hade man haft med sig lite vatten till sjön från den heliga floden Ganges, i Indien. Bilden ovan är tagen utanför templet.

Vid strandkanten fanns enorma mängder med småfisk, vi antog att man offrade mat till gudarna som sedan hamnade i sjön.

Om man gick upp på en kulle fanns det en offerplats där hinduer la gåvor i form av mat (mest frukter). Man hade en skaplig utsikt däruppifrån.

Vår guide hade sagt att vi inte skulle gå upp till offerkullen eftersom det finns ganska aggresiva makaker där. Såg några av dem, men vi fick vara ifred för dem. En kvinna med en väska med frukt i blev dock attackerad av en aphona med en liten unge. (Då vi kom tillbaka till bussen fick vi skäll av guiden för att vi gått upp till kullen.)

Fortsatte sedan genom nationalparken ”Black River Gorges” som innehåller höga toppar och väldigt mycket grönska. Stannade till och gick bort till en utsiktspunkt för lite fotografering. (Man kunde köpa massor av souvenirer utefter vägen till utsiktspunkten.)

Åkte bort mot havet till nästa utsiktspunkt och knäppte kort.

Sen var det dags för lunch som serverades i en restaurang som hör till Rhumerie de Chamarel. Efter en god lunch fick vi en genomgång av hur romtillverkning går till. Naturligtvis ingick det provsmakning av sortimentet.

Då vi provsmakat och handlat rom åkte vi mot vattenfallet i Chamarel (öns högsta vattenfall). På vägen dit såg vi flera palmodlingar, palmerna som odlas används i maten. Vi hade tidigare ätit en förrätt på restaurang ”Infinity Blue”, som innehöll ”palm heart”.

Fotograferades vid vattenfallet i Chamarel.

På vägen därifrån såg vi att man även odlar sockerrör mitt ute i ödemarken

Nästa stopp var naturfenomenet ”Chamarel Seven Colored Earth”.
Består av olika lager av jord/vulkansand som innehåller olika mineraler.
Då det regnar oxiderar mineralerna och bildar på så vis detta fenomen.

I en inhägnad i närheten fanns några av de stora landsköldpaddor som tidigare varit vanliga på öarna.

Här slutade utflykten och vi blev skjutsade tillbaka till hotellet. Vi åkte ungefär enligt den blå linjen på kartan ovan. På vägen tillbaka till hotellet berättade guiden att man räknar med att 1 miljon turister kommer att ha besökt ön i år! Det blir i snitt över 19000 turister som kommer till ön varje vecka.

Hann tillbaka till hotellet i god tid för att hinna duscha och ta igen oss innan middagen. Städerskan hade gjort ett arrangemang med ett av Bettans höftskynken som legat på soffan.

Gick ner för att sen se om solnedgången blev vackrare idag. Lite bättre än igår, men fortfarande moln som skymmer sista biten innan den går ner bakom horisonten.

Avslutade dagen med en mycket god middag på restaurang ”Infinity Blue”.