Besök på Nordic Sea Winery

2020-07-11
Inget regn idag på morgonen, bara växlande molnighet då vi lämnade campingen.

Hade bokat en guidad tur med vinprovning och lunch på Nordic Sea Winery. Hade kollat upp innan att det var ok att stå över natten på grusparkeringen utanför ”fabriken”. Husbilarna skymtar lite till vänster om mitten i bilden.

Vi blev insläppta 10 minuter innan turen skulle börja. Man hade planterat ett antal vinrankor utanför restaurangen.

Vinrankorna man planterat är inte anpassade för nordiskt klimat, men man har förhoppningen att de ska ta sig ändå. Hittills hade man bara skördat små skrynkliga russin, och det såg ut som om årets skörd inte skulle bli annorlunda.

Vi var drygt 30 personer som var med på den guidade turen, som började utanför restaurangen. Vår guide gav oss lite bakgrundsinfo om anläggningen.

Vi fick inte fotografera utanför lokalerna, men inne i lokalerna där man lagrade vin på ekfat och även fyllde flaskor och vinboxar. (För att få vistas där var vi tvungna att ha hjälmar på oss.)

Några av boxarna som man fyller, syns på bilden ovan. Guiden berättade att boxarna som ser ut som handväskor var man tvungna att ta bort från Systembolaget. Anledningen var att det skulle kunna tolkas som att man uppmuntrar folk att dricka alkohol. Så numera går de på export.

När vi kom tillbaka till restaurangen hade man förberett vinprovningen. Vi fick prova att först smutta lite på alla sorterna och bara ha lite bröd och vatten för att ”nollställa” smaklökarna. Vi tyckte att det var lite lustigt att vi hade en av sorterna i husbilen. En 1-liters flaska med Zinfandel, som heter ”Zingled Out”. Fick lära oss att det som buteljerats här på fabriken var märkt med SE-V-001.

Sen fick vi in Morbier ost, lufttorkad skinka och oliver. Visste att vad man äter till vinet spelar roll för hur det uppfattas. Kunde konstatera att smakrik mat spelar mycket stor roll för hur vinet uppfattas.

Allt som står i hyllorna på bilden är buteljerat/förpackat på fabriken här i Simrishamn.

Fanns även en hylla som innehöll en del exklusiva viner, som inte hade anknytning till Nordic Sea Winery.

Efter vinprovningen åt vi lunch, som avslutades med kaffe och choklad.

Sen gick vi till husbilarna och plockade fram cyklarna. Tog en cykeltur till COOP, som låg i närheten, för att fylla på matförrådet. Var uppehållsväder, men väldigt blåsigt ute.

Bettan och Gittan tog en cykeltur ner till småbåtshamnen. Bettan köpte lite rökt makrill, som vi la på hårt bröd och åt till middag.

Utsikten från husbilen på bilden ovan.