Bangkok

2010-03-25

Frukost innan solen gått upp idag. Minibussen skulle komma vid 7:30 och transportera oss till Bangkok.

Inga ledsna miner fast vi var uppe tidigt och åkte minibuss rätt många mil på skumpig motorväg. Gjorde först ett uppehåll i Damnoen Saduak som ligger ungefär 10 mil söder om Bangkok. Där har de ett nätverk av kanaler. Det som kanske är mest känt där är den flytande marknaden. Vi fick åka med ”longtail” båtar till själva marknaden. Åkte 4 i varje båt, kostade 1000 THB (230 SEK) per person.

Tog ett kort precis innan vi gav oss iväg från bryggan.

Det dröjde inte så länge innan vi kom fram till de första ”butikerna” som låg precis utefter vattnet.

Inte bara utefter bryggorna man kunde handla saker, utan även från båtar som paddlades omkring av folk i alla åldrar. Var ganska varmt ute eftersom solen sken från en klar himmel, så det var tur att vi hade ”tak” på vår båt. Såg svettiga turister som blev runtskjutsade i båtar utan tak, säkert ingen slump att man kunde köpa hattar lite här och var.

Vi stannade och köpte en hatt fast vi inte behövde. Lite rolig modell, eftersom den går att vika ihop och använda som solfjäder. Bettan provade hatten innan vi gjorde affär, prutade ner den till 150 THB (35 SEK).

Åkte förbi slaktaren som paddlade runt bland husen med sina varor. Då och då blåste han en fanfar i ett horn så folk visste att han var i närheten.

Det var lite stopp här och var där vi kunde gå iland och handla i större butiker. Vid ett av stoppen var det en dansuppvisning.

Passerade en vitlöksförsäljare då vi åkte vidare, notera även den röda brevlådan i bakgrunden (tror inte brevbäraren cyklar).

Var en hel del barn som plaskade vid bryggorna. Tog kort på några av dem.

Det var massor av hus utefter kanalerna. En del av dem var riktigt fina, som det på bilden, men de flesta var rätt spartanska.

Kom fram till ett tempel. Om man köpte fiskmat där och matade fiskarna som fanns i kanalen skulle man få lycka. Vattnet kokade av 10-20 cm långa fiskar då man slängde i maten. I templet kunde man ta rökelse och ljus att sätta vid ett altare. Var en del som gjorde så. Precis som vid templet Ban Krut fick man små bladguldsflikar att gnugga fast på någon av buddha-statyerna. Även i det här templet var betalningen frivillig, man kunde ge en gåva (i form av pengar).

Tog kort på templet innan vi åkte vidare.

Såg ett ”jackfruit” träd som växte utefter kanalen (jackfruit trädet tillhör mullbärsfamiljen och kan bli 50 meter högt). Tog minibussarna till Stable Lodge, vårt hotell i Bangkok, som ägs av en dansk. Inget märkvärdigt hotell, men klart godkänt. Ligger ganska bra till, på promenadavstånd från Sky Train stationen Nana.

Hann sitta en stund på balkongen innan det var dags för lunch. Sen tog vi taxi till Baiyoke Tower, Thailands högsta byggnad (304 meter, om man inte räknar antennen högst upp). Taxichaufförerna i Bangkok är precis som på många andra håll i världen. Vi åkte 4 bilar och priset varierade mellan 61 THB och 200 THB.

Tog hissen upp till den roterande ”midjan” på 84:e våningen och tittade på utsikten. Var bara hus och vägar/gator så långt ögat nådde. Man ser också en Sky Train station till vänster lite ovanför mitten. Tog oss ner till marknivå och gick runt på marknaden som finns i närheten, gjorde en hel del fynd här också.

Hann bli mörkt innan vi var klara. Tog ett kort på Baiyoke Tower när solen gått ner. Man kan skymta neonreklamen högst upp. Blev taxi tillbaka till hotellet. Det var tät trafik så det tog dubbelt så lång tid som tidigare.

Gick ut och åt gemensam middag på en italiensk restaurang i närheten av hotellet. Tog kort på en trött och lite hungrig skara. Efter maten gick vi runt och tittade lite i närområdet, men alla var rejält trötta så hotellet lockade mer än allt annat. Man hade gratis bredband på hotellet, men orkade inte uppdatera hemsidan.