Ban Krut

2010-03-19

Efter frukosten åkte vi bort till Lotus 1 (där Lena och Roffe bor). Deras grannar, Inger och Bernt, skulle ta med några bekanta på en moppetur till Ban Krut (Ban = by) och vi skulle få följa med. Vi blev totalt 10 st som åkte iväg på småvägar, både asfalt, betong och grus. Man kan åka motorvägen också, men det är inte så roligt.

Knäppte kort, i farten, på några thailändare som tog ner kokosnötter med långa störar. I början kändes som om det var enkelt att åka dit, bara rakt fram, men sen svängde vi av in i skogen på småvägar. Är ganska säker på att vi hade fått stanna ofta och fråga efter vägen, om vi skulle åkt själva.

Stannade till och tog en liten drickapaus vid en enkel liten strandbar.

När vi kom fram till Krut åkte vi upp och tittade på den stora guldbuddhan som finns bredvid palatset. Det är Thailands högst belägna buddha staty.

Det knäpptes en hel del kort på buddhan.

Sen gick vi upp mot templet där uppfarten vaktades av 2 såna här statyer.

Trappan upp vaktades av 2 betydligt vackrare varelser.

Fick inte knäppa kort inne i templet, så det blev ett sista kort utanför. Man var tvungen att ta av sig skorna där kortet är taget. Det var inte alls skönt att gå på marmorn som värmts upp av solen. Köpte en blomma som man skulle lägga på en skål vid några statyer inne i templet. Till blomman fick man några pappersbitar som innehöll små bladguldflikar som man skulle gnugga fast på statyerna. Templet var fullt av vackra utsmyckningar, som vi tyvär inte har kort på. Enligt vad vi hört är det kungaparets mellandotter som startat en insamling och byggt templet till kungens ära.

När vi gick ut knäppte vi kort på utsikten från templet (tyvär lite disigt).

Åkte ner för backen och bort till Kasamas, där vi åt lunch.

Efter lunchen åkte vi ner och tittade på järnvägsstationen i Ban Krut.

Några av oss behövde tanka moppen så vi stannade till vid bensinstationen. Tankningen går till så att damen pumpar upp bensin i behållaren och sen låter det rinna ner i moppetanken. (Lite mer sofistikerat än i Huay Yang, där man köper en eller flera PET-flaskor med bensin.) Åkte ner till stranden och badade när tankningen var undanstökad.

Ganska höga vågor, som bröt vid stranden.

Sen bar det iväg hem på samma vägar (skönt att slippa motorvägen).
När vi kom tillbaka till Lotus 1 var det bara att tacka Inger och Bernt för en trevlig dag. Enligt Lorentz hade vi åkt totalt 91 km idag, absolut det längsta vi åkt moppe härnere på en och samma dag. Tog ett dopp i poolen när vi kom hem. 34 grader i luften och kanske bara 30 i poolen, så det svalkade lite i alla fall. Tog det lugnt resten av eftermiddagen. Åkte iväg till Jack’s och åt middag (en av de få restauranger vi inte provat ännu). På vägen dit såg vi att det var nymåne och att månskäran ”låg ner”. När vi kom till Jack’s satt Irene & Stig där tillsammans med Kerstin & Stig (som alla hade varit med på utflykten till Ban Krut.) Maten vi fick in såg inte alls ut som vi förväntat oss, men smakade mycket bra och var inte så dyr heller. Efter maten åkte vi hem till Colibri och satte oss på verandan med ett glas vin. Imorgon ska vi åka till Ko Talu (Ko = ö) och övernatta där en natt.